Home » Știință » ESA ar putea construi o centrală în spațiu pentru a trimite electricitate pe Pământ

ESA ar putea construi o centrală în spațiu pentru a trimite electricitate pe Pământ

Publicat: 26.11.2022
Credit foto: European SPS Tower concept

Agenția Spațială Europeană (ESA) va analiza viabilitatea unei ferme solare gigantice în spațiu. În cazul în care va fi aprobată, cercetătorii vor demara un studiu de trei ani pentru a stabili dacă o astfel de fermă ar fi posibilă, rentabilă și dacă ar putea transmite energie înapoi pe Pământ.

Deși ideea nu este deloc nouă, fiind adesea propusă, dar niciodată pusă în practică, în cazul în care studiul va avea rezultate pozitive, ar putea fi prima dată când oficialii vor încerca să pună în practică acest plan îndrăzneț.

Inițiativa SOLARIS ar pune bazele unei posibile decizii de a începe dezvoltarea fermei în 2025, potrivit ESA. Un astfel de proiect ar urmări să abordeze limitările inerente ale energiei solare pe Pământ, cum ar fi faptul că energia nu poate fi produsă pe timp de noapte sau sub cerul înnorat, prin simpla transportare a celulelor solare deasupra atmosferei.

Acest lucru ar crește masiv eficiența celulelor, lumina solară fiind de aproximativ zece ori mai intensă în spațiu, și ar putea fi strategia necesară pentru a atinge angajamentul european Net Zero până în 2050, potrivit IFLScience.

Cum ar fi transformată energia celulelor fotovoltaice în energie electrică?

Folosim deja de zeci de ani panouri solare în spațiu, așa că nu este o idee inovatoare; partea dificilă constă în aducerea energiei înapoi pe Pământ.

Proiectul de referință și ideea de bază privind modul în care ESA ar face acest lucru este prin intermediul microundei de 2,45 gigahertzi. Energia ar fi preluată de la celulele fotovoltaice și transmisă prin microunde către stațiile de recepție de pe Pământ, numite „rectenne”, care ar transforma-o în energie electrică și ar alimenta rețeaua electrică.

Partea cea mai bună este că, odată ce stația electrică este funcțională, ținta nu trebuie să fie neapărat Pământul; atunci când oamenii vor ajunge la colonizarea Lunii, energia ar putea fi trimisă și acolo.

Proiectul SOLARIS ar clasa Europa „în cursa internațională pentru soluții energetice ecologice scalabile”

Realizarea proiectului SOLARIS ar consolida Europa ca „jucător cheie – și potențial lider – în cursa internațională pentru soluții energetice ecologice scalabile”, a transmis ESA.

Unele probleme rămân încă nerezolvate. În momentul de față, atât satelitul, cât și stațiile de recepție ar trebui să fie foarte, foarte mari. Totodată, costul mai multor lansări de rachete pentru a construi ceva care cântărește mii de tone pe orbită ar fi astronomic. Cu toate acestea, ar putea fi totuși semnificativ mai ieftin decât soluțiile actuale pentru același nivel de producție de energie.

Vă mai recomandăm și:

Emisiile globale de CO2 au crescut cu mai puțin de 1% în 2022, datorită energiei regenerabile

Ce țară este cel mai mare exportator de energie electrică din Europa?

Soarele nostru văzut de aproape. Agenția Spațială Europeană a publicat imagini uimitoare

Cum se pregătește de culcare un astronaut? Video inedit de la Agenția Spațială Europeană

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase