Home » Știință » Inhalarea gazelor de eșapament schimbă structura creierului, arată noi cercetări

Inhalarea gazelor de eșapament schimbă structura creierului, arată noi cercetări

Inhalarea gazelor de eșapament schimbă structura creierului, arată noi cercetări
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.02.2023

Inhalarea unui aer poluat ar putea avea un impact asupra creierului nostru. Oamenii de știință de la Universitatea British Columbia (UBC) și de la Universitatea Victoria, din Canada, au descoperit că inhalarea gazelor de eșapament poate schimba modul în care este conectat creierul în decurs de doar două ore.

Descoperirile s-au bazat pe un studiu efectuat pe 25 de adulți sănătoși, aleși întâmplător, care au fost expuși la poluarea cauzată de mașini, în condiții de laborator. Într-o altă etapă, participanții au fost expuși la aer curat filtrat. Studiul a fost publicat în jurnalul Environmental Health.

Creierul a fost scanat atât înainte, cât și după experiment. După ce participanții au fost expuși la aer poluat, creierii lor au arătat o conectivitate redusă în rețeaua modului implicit (DMN), un set de regiuni ale creierului interconectate, care sunt cele mai active atunci când ne implicăm în gândirea profundă, cum ar fi introspecția și amintirile, potrivit Science Alert.

Inhalarea unui aer poluat, asociat cu probleme de memorie și  performanță

Studii anterioare au făcut legătura între modificarea conectivității cerebrale și scăderea memoriei de lucru și a performanțelor profesionale.

„Este îngrijorător să vedem că poluarea din trafic întrerupe aceleași rețele. Deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege complet impactul acestor schimbări, este posibil ca acestea să afecteze gândirea sau capacitatea de muncă a oamenilor”, a spus neuropsihologul Jodie Gawryluk, de la Universitatea Victoria.

Consecințe asupra sănătății publice

Vestea bună este că schimbările observate în studiu au fost temporare și au revenit la normal odată ce aerul curat a început să circule prin plămâni.

În condițiile în care 99% din lume respiră niveluri nesigure de aer poluat, consecințele asupra sănătății publice ar putea fi profunde.

Studiul actual a avut în vedere doar gazele de eșapament ale mașinilor, dar este posibil să existe și alte forme de poluare a aerului, care acționează chiar mai rapid, având, totodată, efecte mai nocive.

Vă mai recomandăm și: 

Expunerea îndelungată la aer poluat îi predispune pe tineri la boli de inimă

Aerul poluat înclină balanța în cazul obezității la femei! Ce rol joacă expunerea la poluare?

Plimbările în aer liber sunt mai benefice pentru sănătatea mintală decât mersul în interior

Oraşul în care nu poţi respira aer curat nici măcar în casă

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase