Home » Știință » Plimbările în aer liber sunt mai benefice pentru sănătatea mintală decât mersul în interior

Plimbările în aer liber sunt mai benefice pentru sănătatea mintală decât mersul în interior

Publicat: 29.01.2023

O echipă de cercetători de la Universitatea Victoria, care lucrează cu un coleg de la Universitatea York, ambele din Canada, a descoperit că plimbările în aer liber le oferă oamenilor mai multe beneficii pentru sănătatea mintală decât o plimbare de aceeași durată în interior.

În studiu, publicat în revista Scientific Reports, grupul le-a cerut voluntarilor să se plimbe în interior sau în aer liber și i-a testat înainte și după plimbare.

Cercetările anterioare au arătat că exercițiile fizice regulate pot oferi atât beneficii pentru sănătatea mintală, cât și pentru cea fizică, pentru majoritatea oamenilor. Dar, după cum notează cercetătorii în studiul de față, au fost efectuate puține cercetări pentru a afla dacă exercițiile fizice în unele medii în comparație cu altele sunt mai mult sau mai puțin benefice.

Pentru a aborda această idee, cercetătorii au conceput și efectuat un studiu care a implicat 30 de studenți voluntari.

Plimbările în aer liber îmbunătățesc performanțele cognitive

Fiecare dintre voluntari a făcut două plimbări de 15 minute, fie în interior, fie în exterior. Fiecare a avut, de asemenea, examene electroencefalografice înainte și după fiecare plimbare.

În timpul EEG-ului, voluntarii au efectuat o sarcină vizuală standard pe un iPad pentru a le fi măsurată activitatea creierului legată de memorie și atenție. Pentru a evalua dacă mersul a avut vreun impact asupra performanței mintale, cercetătorii au folosit notele de la sarcina vizuală și modificările amplitudinii răspunsului neuronal măsurate cu ajutorul examenelor electroencefalografice.

Cercetătorii au descoperit îmbunătățiri în timpul de răspuns în cadrul sarcinii vizuale după plimbări, indiferent de locul în care au avut loc.

Dar ei au descoperit modificări ale amplitudinilor, care măsoară răspunsul neuronal, doar la oamenii care au efectuat plimbările în aer liber. Toate aceste schimbări au fost reprezentate de creșteri, despre care cercetările anterioare au arătat că indică o atenție sporită și abilități de memorie mai bune.

Este nevoie de alte studii care să confirme aceste descoperiri

Cercetătorii sugerează că oamenii obțin mai multe beneficii pentru sănătatea mintală (funcția cognitivă) dacă merg la o scurtă plimbare afară decât dacă fac o plimbare în interior.

Oamenii de știință recunosc că studiul lor a fost limitat și sugerează că experimente mai mari ar putea confirma concluziile, notează Medical Xpress.

De asemenea, ei notează că încă nu este clar dacă astfel de diferențe ar putea exista și în cazul plimbărilor mai lungi sau atunci când oamenii se angajează în exerciții mai intense.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este diferența dintre demență și Alzheimer?

Un test nazal ne-ar putea ajuta să găsim virusuri nemaivăzute până acum

Plantarea de copaci pe străzi poate salva vieți, arată un studiu

Cât de similar este creierul nostru cu cel al rudelor noastre primitive?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase