Home » Știință » FAIRY, un robot asemenea semințelor de păpădie, ar putea fi polenizatorul viitorului

FAIRY, un robot asemenea semințelor de păpădie, ar putea fi polenizatorul viitorului

Publicat: 07.02.2023

Cântărind doar 1,2 miligrame, un robot numit FAIRY, abreviere ce vine de la denumirea de Flying Aero-robots, este primul robot zburător pe bază pe materiale fine care răspund la lumină.

Robotul a fost inspirat de semințele de păpădie și, în cele din urmă, ar putea fi utilizat în același fel. Creatorii săi speră că ar putea fi folosit ca ajutor în atenuarea pierderii polenizatorilor (cum ar fi albinele), pe care o observăm în prezent în natură, potrivit Science Alert.

Lumina poate fi folosită pentru a-l aduce pe FAIRY în aer și pentru a controla împrăștierea periilor sale. După aceea, robotul se deplasează cu ajutorul vântului și ar putea fi răspândit pe distanțe mari, la fel ca semințele de păpădie.

Cercetarea a fost publicată în Advanced Science.

FAIRY, robotul care va ajuta la polenizarea artificială

„FAIRY poate fi pornit și controlat de o sursă de lumină, cum ar fi un fascicul laser sau un LED. Sună științifico-fantastic, dar experimentele de validare a conceptului incluse în cercetarea noastră arată că robotul pe care l-am dezvoltat reprezintă un pas important către aplicații realiste adecvate pentru polenizarea artificială”, spune Hao Zeng de la Universitatea Tampere din Finlanda.

Pe lângă faptul că este foarte ușor, robotul FAIRY este, de asemenea, foarte poros în designul său, ceea ce îl ajută să rămână în aer. Acesta este capabil să își creeze propriul inel vortex, la fel ca semințele de păpădie, ceea ce contribuie la aerodinamică și asigură faptul că dispozitivul poate să parcurgă distanțe lungi fără ajutor suplimentar.

Din ce este făcut robotul FAIRY?

Robotul este realizat din filament de păr, iar fibrele individuale au o grosime de doar 14 microni. Între firele de păr se află un dispozitiv de acționare, o bandă flexibilă controlată de lumină, care gestionează deschiderea și închiderea robotului.

„Superior omologilor săi naturali, această sămânță artificială este echipată cu un actuator. Acesta este realizat din elastomer cristalin lichid sensibil la lumină, care induce acțiuni de deschidere sau închidere a periilor la excitarea cu lumină vizibilă”, a explicat Zeng.

Proiectul își continuă investigațiile până în 2026

După ce le-au testat în tuneluri de vânt și sub lumina laserului, Zeng și colegii săi și-au imaginat milioane de „semințe” artificiale care transportă polenul în vânt. Astfel, lumina ar fi folosită pentru a le dirija spre copacii care trebuie polenizați. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut înainte ca acest lucru să se întâmple.

Cercetătorii caută modalități de a controla mai precis locul unde aterizează acești roboți FAIRY și analizează cum ar putea fi făcuți biodegradabili. Proiectul este programat să își continue investigațiile până în august 2026, după ce a început în septembrie 2021.

Vă mai recomandăm și: 

Fertilizatorii utilizați în agricultură modifică felul în care albinele văd o floare și reduc numărul celor care se apropie de o plantă

Cum putem salva albinele? Cercetătorii, îngrijorați de „apocalipsa insectelor”

Cercetătorii au combinat roboți și celule musculare de la șoareci. Iată ce a ieșit!

Roboții care repară turbine eoliene au început să înlocuiască oamenii

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase