Home » Știință » Un cercetător al NASA îndeamnă agenția spațială să exploreze misterele planetei Uranus

Un cercetător al NASA îndeamnă agenția spațială să exploreze misterele planetei Uranus

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.02.2023

Într-o nouă lucrare, un om de știință de la NASA cere agenției spațiale americane să construiască și să lanseze o nouă sondă de explorare, una concepută, spre bucuria noastră, pentru a investiga „misterele sistemului Uranus”.

„Sonda propusă va explora modul în care s-a format Uranus, cât de mult s-a deplasat după formare, structura interioară a planetei, atmosfera, magnetosfera și sistemul de inele, sau dacă vreun satelit are sau a avut cândva oceane de apă lichidă sub suprafață”, a declarat Kathleen E. Mandt, astrofizician la NASA, potrivit Futurism.

În timp ce Uranus, un gigant albastru care se află la o distanță de aproximativ 2,6 miliarde până la 3,2 miliarde de kilometri de Pământ, are probabil cea mai hilară denumire din Sistemul Solar. Acestea fiind spuse, o misiune de explorare ar fi, de fapt, foarte interesantă din punct de vedere științific.

Misiunea de explorare a lui Uranus va cerceta formarea planetei

Uranus pare să fie o planetă deosebit de bizară. Ocazional, planeta prezintă scurgeri, are o înclinare ciudată și un număr uimitor de 27 de sateliți. Și totuși, în ciuda excentricităților fascinante ale acestei planete masive și înghețate din Sistemul Solar, NASA nu a mai trimis o navă să o viziteze de când Voyager 2 a efectuat un survol în 1986.

Conceptul de misiune de orbitare Uranus Orbiter and Probe (UOP) „va ajuta la stabilirea modului în care s-a format Uranus și a deplasării sale de când s-a format, structura interioară a planetei, atmosfera, magnetosfera și sistemul de inele, și dacă vreun satelit are oceane de apă lichidă locuibile”, a spus Mandt.

În cele din urmă, oamenii de știință din domeniul astronomic au subliniat de mult timp importanța înțelegerii planetelor din jurul nostru. Din ce sunt făcute, cum au apărut și dacă sunt capabile să susțină viața, în încercarea de a înțelege cum a apărut propria noastră lume și viața care există pe ea.

Explorarea giganților înghețați, o misiune așteptată de peste trei decenii

Explorarea planetei Uranus ar contribui, în mod indubitabil, la această înțelegere profundă a Sistemului nostru Solar. Ca atare, potrivit lui Mandt, este timpul ca NASA să își îndrepte privirile, dar și banii, spre Uranus.

„Comunitatea științei spațiale a așteptat mai bine de 30 de ani să exploreze giganții înghețați, iar misiunile de acest fel vor fi benefice pentru generațiile viitoare”, a subliniat Mandt.

Vă mi recomandăm și: 

Astronomii dezvăluie ce se ascunde în spatele rotației bizare a planetei Uranus

Test de cultură generală. De ce nu vom putea păși niciodată pe Jupiter, Saturn, Uranus sau Neptun?

„Ploaia de diamante” de pe planetele înghețate, mai întâlnită decât se credea

Cum se formează, de fapt, planetele stâncoase? Astronomii ar fi elucidat misterul!

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase