Home » Știință » Test de cultură generală. De ce se numește galaxia noastră Calea Lactee?

Test de cultură generală. De ce se numește galaxia noastră Calea Lactee?

Test de cultură generală. De ce se numește galaxia noastră Calea Lactee?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.03.2023

Știați că steaua noastră, Soarele, este doar una dintre sutele de miliarde de stele care se învârt în interiorul unui loc cosmic enorm numit Calea Lactee?

Calea Lactee este o colecție uriașă de stele, praf și gaz. Se numește galaxie spirală deoarece, dacă ai putea să o privești de sus sau de jos, ar arăta ca o morișcă.

Soarele se află pe unul dintre brațele acestei spirale, la aproximativ 25.000 de ani-lumină distanță de centrul galaxiei noastre.

În plus, chiar dacă ați putea călători cu viteza luminii v-ar lua aproximativ 25.000 de ani pentru a ajunge în mijlocul Căii Lactee.

Galaxia Calea Lactee, o colecție uriașă de stele, praf și gaz

Calea Lactee își trage numele de la un mit grecesc despre zeița Hera, care a pulverizat lapte pe cer. În alte părți ale lumii, galaxia noastră poartă alte nume.

În China este numită „Râul de Argint”, iar în deșertul Kalahari din sudul Africii, este numită „Coloana vertebrală a nopții”.

De asemenea, dacă ați putea vedea galaxia noastră din lateral, ar arăta ca un disc imens și subțire, cu o ușoară umflătură în centru. Această formă plată este cauzată de rotirea galaxiei Calea Lactee.

În plus, tot ce se află în galaxia noastră învârtindu-se ar zbura în spațiu dacă nu ar exista forța de gravitație.

Calea Lactee își trage numele de la un mit grecesc despre zeița Hera

Fără un telescop, putem vedea aproximativ 6.000 de stele de pe Pământ. Numărul poate părea foarte mare, dar de fapt este doar o mică parte din ceea ce există cu adevărat, potrivit American Museum of Natural History.

De fapt, pentru fiecare stea pe care o puteți vedea, există mai mult de 20 de milioane ascunse, pe care nu le puteți vedea.

Acest lucru se întâmplă deoarece majoritatea stelelor sunt prea slabe, prea îndepărtate sau blocate de nori de praf cosmic.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Astronomii au găsit oxigen în cea mai îndepărtată galaxie observată până acum

O cantitate uriașă de hidrogen atomic, detectată în cea mai îndepărtată galaxie de până acum

Un semnal radio record de la o galaxie îndepărtată a oferit noi speranțe astronomilor

Lumina din afara galaxiei noastre, mai strălucitoare decât credeam

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase