Home » Știință » Astronomii au elucidat enigma galaxiilor satelit din Calea Lactee

Astronomii au elucidat enigma galaxiilor satelit din Calea Lactee

Astronomii au elucidat enigma galaxiilor satelit din Calea Lactee
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.12.2022

Astronomii spun că au rezolvat o dilemă care a pus la îndoială înțelegerea noastră privind modul în care a evoluat Universul, anume distribuția spațială a galaxiilor satelit slabe care orbitează Calea Lactee.

Aceste galaxii satelit prezintă o aliniere bizară – ele par să se afle pe un plan rotativ enorm de subțire – numit „planul sateliților”.

Acest aranjament aparent improbabil i-a nedumerit pe astronomi timp de peste 50 de ani, determinându-i pe mulți să pună la îndoială validitatea modelului cosmologic standard care încearcă să explice cum a ajuns Universul să arate așa cum arată astăzi.

Acum, o nouă cercetare condusă în comun de Universitățile din Durham, Marea Britanie, și Helsinki, Finlanda, a descoperit că planul sateliților este o ciudățenie cosmologică care se va dizolva în timp, în același mod în care se schimbă și constelațiile de stele.

Cercetarea lor înlătură provocarea pe care o reprezintă planul sateliților pentru modelul standard al cosmologiei.

O dilemă care a pus la îndoială înțelegerea noastră privind evoluția Universului

Acest model explică formarea Universului și modul în care galaxiile pe care le vedem în prezent s-au format treptat în interiorul unor aglomerări de materie întunecată rece – o substanță misterioasă care reprezintă aproximativ 27 % din Univers.

Descoperirile sunt publicate în revista Nature Astronomy.

Sateliții Căii Lactee par a fi dispuși într-un plan neverosimil de subțire care străbate galaxia și, în mod ciudat, se învârt, de asemenea, într-un disc coerent și de lungă durată.

În schimb, s-a crezut că galaxiile satelit ar trebui să fie dispuse într-o configurație aproximativ rotundă care urmărește materia întunecată.

De când a fost descoperit planul sateliților în anii 1970, astronomii au încercat fără succes să găsească structuri similare în simulări realiste pe supercomputere care urmăresc evoluția Universului de la Big Bang până în prezent, scrie EurekAlert.

Ce indică teoria materiei întunecate reci?

Faptul că aranjamentul sateliților nu a putut fi explicat i-a determinat pe cercetători să creadă că teoria materiei întunecate reci a formării galaxiilor ar putea fi greșită.

Cu toate acestea, în cadrul acestei ultime cercetări, astronomii au folosit noi date de la observatorul spațial GAIA al Agenției Spațiale Europene.

GAIA cartografiază o hartă în șase dimensiuni a Căii Lactee, oferind poziții precise și măsurători ale mișcării pentru aproximativ un miliard de stele din galaxia noastră (aproximativ unu la sută din totalul galaxiei), precum și pentru sistemele sale însoțitoare.

Aceste date au permis oamenilor de știință să proiecteze orbitele galaxiilor satelit în trecut și în viitor și să vadă cum se formează și se dizolvă planul în câteva sute de milioane de ani – o clipită în timpul cosmic.

Conceptul de materie întunecată, piatra de temelie a înțelegerii noastre despre Univers

Cercetătorii au căutat, de asemenea, în simulări cosmologice noi, dovezi ale planurilor de sateliți.

Echipa și-a dat seama că studiile anterioare bazate pe simulări au fost induse în eroare prin faptul că nu au luat în considerare distanțele sateliților față de centrul galaxiei, ceea ce a făcut ca sistemele virtuale de sateliți să pară mult mai rotunde decât cele reale.

Ținând cont de acest aspect, ei au găsit mai multe Căi Lactee virtuale care se mândresc cu un plan de galaxii satelit foarte asemănător cu cel văzut prin telescoape.

Cercetătorii spun că acest lucru înlătură una dintre principalele obiecții la adresa validității modelului standard al cosmologiei și înseamnă că, de fapt, conceptul de materie întunecată rămâne piatra de temelie a înțelegerii noastre despre Univers.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Telescopul Webb doboară recordul pentru cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată

Peekaboo, mica galaxie ascunsă care oferă o privire uimitoare în trecutul Universului

O nouă misiune NASA va studia apa de pe Pământ din spațiu. De ce este importantă?

Telescopul Webb a fotografiat o galaxie care conține cele mai vechi stele din Univers

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase