Home » Știință » NASA nu exclude posibilitatea ca un asteroid recent descoperit să lovească Pământul

NASA nu exclude posibilitatea ca un asteroid recent descoperit să lovească Pământul

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13.03.2023

Un asteroid de mici dimensiuni, descoperit de astronomi în februarie și denumit DW 2023, ar putea să strice planurile de Ziua Sf. Valentin, cel puțin pentru o parte a populației din America de Nord, peste 23 de ani. Șansele unei coliziuni sunt mai mici de 1%, dar, în ciuda observațiilor continue, acestea nu au scăzut la zero. Dacă asteroidul DW 2023 ar lovi Pământul, impactul ar semăna mai degrabă cu explozia unei bombe atomice, fără radiații, decât cu un eveniment similar cu cel care a dus la dispariția dinozaurilor. 

Cu ajutorul telescoapelor care studiază cerul în căutarea asteroizilor care ar putea amenința Pământul, astronomii au început să detecteze tot mai multe astfel de roci spațiale.

Asteroidul DW 2023 se va apropia de planet noastră în următorul secol. Cu doar câteva observații, există întotdeauna marje mari de eroare la început, iar șansele ca un obiect spațial să lovească Terra sunt foarte mici, respectiv una la câteva mii sau zeci de mii, potrivit IFL Science.

Posibilitatea evitării unei ciocniri este de 99,82%

De la descoperirea sa, pe 26 februarie 2023, DW s-a dovedit a fi un asteroid cu șanse scăzute de coliziune cu Pământul, iar acest lucru nu s-a schimbat prea mult de-a lungul a șapte zile de observații.

În prezent, Centrul pentru Studiul Obiectelor Apropiate de Pământ al NASA estimează că șansele unui impact în 2046 sunt de 1 la 560, adică 0,18%. Acest lucru înseamnă că posibilitatea evitării unei ciocniri este de 99,82%. Dacă însă asteroidul va trece pe lângă noi în 2046, vor exista câteva abordări care vor prezenta un oarece risc.

Asteroidul DW 2023 are un diametru de 47 de metri, ceea ce îl face de peste două ori mai lat decât asteroidul care s-a prăbușit în 2013 în orașul Celeabinsk din Rusia. În urma impactului au fost răniți mai mulți oameni.

Pe scara Torino, care combină șansele de impact cu daunele pe care le-ar provoca o coliziune pe o scară de la unu la zece, DW 2023 se situează pe 1. Acest lucru nu este considerat un motiv de îngrijorare publică, dar este singurul asteroid cu o notă diferită de 0. Aphopis, primul asteroid care a obținut un scor mai mare de 1, a ajuns la 4 în momentul de vârf, a fost evaluat la 0 în 2021.

Ce șanse ar avea omenirea să modifice traiectoria asteroidului DW 2023?

Ne-am putea imagina că, din moment ce nimeni nu știe deocamdată dacă DW 2023 va lovi sau va ocoli Pământul în viitor, nu putem ști încă nici ce parte a planetei ar putea fi într-un pericol mai mare în acest caz. Modelarea bazată pe informațiile disponibile în prezent oferă o linie de pericol maxim care traversează Indonezia prin Oceanul Pacific, peste nordul Mexicului și peste o mare parte din Statele Unite.

Oricât de scăzut ar fi pericolul, dacă observațiile viitoare vor crește riscul, succesul misiunii DART ar putea fi destul de relevant în acest caz. Având în vedere că asteroidul DW 2023 are mai puțin de o treime din dimensiunea asteroidului Dimorphos, traiectoria acestuia ar putea fi schimbată în mod intenționat de către omenire prin intermediul unei nave spațiale, poate așa cum s-a întâmplat în cazul lui Dimorphos.

Vă mai recomandăm și: 

Astronomii au identificat o clasă necunoscută de asteroizi bogați în apă

China ar putea aduce mostre de roci de pe Marte pe Pământ cu doi ani înaintea NASA

O gaură neagră de un miliard de ori mai grea decât Soarele contrazice ceea ce știu astronomii

Cum putem vedea rotația Pământului chiar de pe suprafața sa?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase