Home » Știință » Un studiu dovedește că exercițiile fizice ar trebui să fie tratamentul principal în tratarea depresiei

Un studiu dovedește că exercițiile fizice ar trebui să fie tratamentul principal în tratarea depresiei

Publicat: 08.03.2023

Exercițiile fizice ar trebui să fie tratamentul principal în tratarea depresiei și a altor afecțiuni comune ale sănătății mintale, potrivit cercetătorilor Universității din Australia de Sud (UniSA).

Cea mai cuprinzătoare trecere în revistă a cercetărilor de până acum arată că simptomele ușoare până la moderate ale depresiei, anxietății și stresului psihologic pot fi ameliorate prin activitate fizică. Potrivit cercetătorilor, exercițiul fizic este de 1,5 ori mai eficient decât consilierea și medicamentele de top.

Studiul a constatat că intervențiile făcute timp de 12 săptămâni sau mai mult, prin exerciții fizice, au redus cel mai mult simptomele legate de afecțiunile sănătății mintale.

Cercetarea a fost publicată în British Journal of Sports Medicine.

Sănătatea mintală precară a afectat unul din opt oameni în 2019

„Foarte important, cercetarea arată că nu e nevoie de mult ca exercițiile fizice să aibă un impact pozitiv asupra sănătății mintale”, a spus autorul care a condus studiul, fiziologul clinic Ben Singh de la UniSA.

Tulburările de sănătate mintală reprezintă una dintre principalele cauze ale problemelor de sănătate din întreaga lume. Costisitoare pentru indivizi și pentru societate în ansamblu, sănătatea mintală precară a afectat unul din opt oameni în 2019. Studiile recente arată că până la unul din cinci persoane se confruntă cu niveluri mai ridicate de suferință psihologică în timpul vârstei mijlocii, conform Science Alert.

„Se știe că activitatea fizică ajută la îmbunătățirea sănătății mintale. Dar în ciuda dovezilor, nu a fost adoptată la scară largă ca primă alegere privind tratamentul”, a spus Singh.

Singh și colegii lui de la UniSA au efectuat un tip de studiu mai amplu, numit „analiză umbrelă”, pentru a evalua modul în care toate tipurile de activitate fizică influențează depresia, anxietatea și suferința psihologică la adulți.

Echipa a analizat 97 de recenzii care au inclus 1039 de studii cu peste 128.119 participanți.

Exercițiile fizice au îmbunătățit simptomele de 1,5 ori mai bine decât  discuțiile sau medicamentele

Atunci când au comparat efectele exercițiilor fizice cu cele ale îngrijirii obișnuite la toate populațiile, au constatat că exercițiile fizice au îmbunătățit simptomele depresiei, anxietății și stresului psihologic de 1,5 ori mai bine decât terapia prin discuții sau medicamentele.

„Am constatat, de asemenea, că toate tipurile de activitate fizică și de exerciții fizice au fost benefice, inclusiv exercițiile aerobice, cum ar fi mersul pe jos, antrenamentul de rezistență, pilates și yoga”, a precizat Singh.

Unele tipuri de exerciții fizice păreau să ajute în moduri diferite. De exemplu, yoga și alte exerciții de tip „minte-corp” au ajutat cel mai mult la reducerea anxietății, în timp ce exercițiile de rezistență au ajutat cel mai mult în cazul depresiei.

„Exercițiile de intensitate mai mare au avut îmbunătățiri mai mari pentru depresie și anxietate, în timp ce duratele mai lungi au avut efecte mai mici în comparație cu sesiunile de scurtă și medie durată”, a explicat Singh.

Cel mai mult au beneficiat femeile însărcinate sau care au născut de curând, persoanele cu depresie, HIV și boli renale, precum și persoanele sănătoase.

Vă mai recomandăm și: 

Reprizele scurte de activitate fizică pot reduce riscul de deces prematur

Un lănțișor inteligent ți-ar putea monitoriza sănătatea folosind transpirația

15 minute cu acest tip de exerciții fizice îți pot îmbunătăți sănătatea cardiometabolică

Test de cultură generală. Care este cel mai vechi sport din lume?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase