Home » Știință » Cum să-ți dai seama atunci când cineva te minte?

Cum să-ți dai seama atunci când cineva te minte?

Cum să-ți dai seama atunci când cineva te minte?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.04.2023

Poate fi incredibil de greu să îți dai seama dacă ești mințit și, uneori, chiar și detectoarele de minciuni s-ar putea înșela. Din fericire, un nou studiu a venit cu un sfat relativ simplu pentru a ne ajuta să discernem realitatea de ficțiune. Trebuie doar să fim atenți la lipsa de detalii.

Potrivit oamenilor de știință, concentrarea asupra nivelului de detalii poate fi cea mai bună tactică dacă vrei să știi dacă ești sau nu pe calea cea bună. În timp ce evaluarea mai multor indicii comportamentale ar putea părea cea mai fiabilă modalitate de a prinde un mincinos, asta ar putea, de fapt, să îngreuneze lucrurile, potrivit cercetătorilor.

Studiul a fost publicat în Nature Human Behaviour.

„Acest lucru este absurd, pentru că este o sarcină imposibilă. Oamenii nu pot evalua toate aceste semnale într-un timp scurt, darămite să integreze mai multe semnale într-o judecată corectă și veridică”, a declarat primul autor, Bruno Verschuere, potrivit IFL Science.

Detaliile te pot da de gol atunci când minți

În schimb, Verschuere și colegii săi sugerează să te limitezi la un singur semnal.

„Pare foarte contraintuitiv să asculți doar ceea ce spun oamenii și să nu acorzi atenție altor semnale, cum ar fi cât de convingător sau de emoțional își transmite cineva povestea. Dar oamenii care spun adevărul pot oferi o descriere bogată, deoarece ei chiar au trecut prin acel eveniment, în timp ce, deși mincinoșii pot veni cu detalii, acest lucru le crește riscul de a fi prinși”, a spus Verschuere.

Echipa de cercetare a efectuat o serie de experimente. Participanții au fost împărțiți în două grupuri: cei vinovați și cei inocenți.

O acuratețe de 66% pe baza unui singur indiciu

Grupul vinovat a fost însărcinat cu furatul unei foi de examen dintr-un dulap, iar mai târziu a trebuit să mintă în legătură cu acest lucru, în timp ce grupul nevinovat și-a petrecut timpul prin campus.

Pe parcursul a nouă studii, un alt grup de persoane a trebuit să evalueze dacă participanții au fost sinceri sau dacă au mințit în legătură cu locul unde se aflau, pe baza declarațiilor scrise de mână, a transcrierilor video, a interviurilor înregistrate video și a interviurilor în direct.

Atunci când au avut libertatea de a folosi orice indiciu pentru a face acest lucru, grupul a avut performanțe la nivelul șansei. Dar atunci când oamenilor li s-a spus să își bazeze decizia doar pe nivelul de detaliu prezent în relatări, inclusiv locul, persoana, ora și locația, aceștia au putut să disocieze minciunile de adevăr. De exemplu, într-un studiu, utilizarea mai multor indicii a dus la o acuratețe de doar 59%, comparativ cu 66% atunci când s-a bazat pe un singur indiciu.

Prin urmare, data viitoare când vrei să depistezi un mincinos, ar fi înțelept să acorzi mai multă atenție detaliilor.

Vă mai recomandăm și: 

Test de cultură generală. Care este diferența dintre sociopat și psihopat?

Cum funcționează detectoarele de minciuni?

Unii narcisiști vânează statutul, iar alții râvnesc admirația celorlalți, arată noi cercetări

Termenul de „mascul alfa” este o mare minciună, spun cercetătorii

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase