Home » Știință » Veninul de cobră și sângele de porc ar putea crește viabilitatea transplantului pulmonar

Veninul de cobră și sângele de porc ar putea crește viabilitatea transplantului pulmonar

Publicat: 08.04.2023

Cercetătorii medicali de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt (SUA) au găsit o modalitate de a crește viabilitatea transplantului pulmonar.

S-a demonstrat că metoda reface și viabilitatea țesuturilor de transplant care altfel ar fi fost considerate prea deteriorate pentru a fi utilizate. Tehnica ar putea crește substanțial raportul dintre transplanturile donator-receptor, salvând vieți și accelerând accesul la tratament.

Într-o lucrare publicată în Science Advances, cercetătorii detaliază cum au menținut plămânii viabili timp de 24 de ore.

În introducerea lucrării, autorii subliniază rata scăzută de utilizare a plămânilor donați, citând estimări că doar aproximativ 25% dintre plămânii prelevați de la donatori ajung la primitori. Studiul face referire la timp ca fiind principalul obstacol, deoarece chiar și cele mai bune metode de conservare a plămânilor au doar o fereastră de 6 ore pentru ca transplantul să aibă loc. Dincolo de acest interval de timp, plămânii încep să sufere daune care îi fac nepotriviți pentru sarcina deja dificilă de implantare la un alt om.

Viabilitatea transplantului pulmonar, crescută cu ajutorul sângelui de porc

Cercetătorii au dezvoltat o metodă de circulație încrucișată prin conectarea sistemului circulator al unui porc viu la plămânii îndepărtați. Metoda nu este diferită de ceea ce se întâmplă în timpul unor operații pe cord deschis, în care sistemul circulator al unui donator este conectat cu cel al pacientului și îi furnizează sânge oxigenat într-o transfuzie în timp real.

Cercetătorii au arătat că metoda lor nu numai că funcționează pentru a menține viabilitatea transplantului pulmonar mai mult timp, dar sprijină și viabilitatea și recuperarea funcțională a plămânilor donați, care altfel ar fi refuzați pentru transplant.

Însă chiar dacă plămânii erau suficient de sănătoși pentru transplant, exista o altă problemă. Există deja un răspuns puternic de respingere a donatorului la primitorii de transplant, iar plămânii conservați cu sânge de porc s-au dovedit a fi bogați în infiltrate celulare și depozite de anticorpi de porc, subliniază Medical Xpress.

Veninul de cobră

Cercetătorii au neutralizat imunoglobulina depusă de sângele de porc în plămâni folosind factorul veninului de cobră, o proteină netoxică din veninul speciei de cobră Naja kaouthia.

Cercetările anterioare au descoperit că această proteină componentă a veninului de cobră este un analog mult mai stabil al unei proteine găsite în sistemul imunitar uman. Acolo unde versiunea umană (complement C3) durează cel mult câteva minute, factorul veninului de cobră rămâne stabil câteva ore, făcându-l ideal pentru această aplicație.

După 24 de ore de circulație încrucișată xenogeneică, plămânii donatorului au menținut conservarea arhitecturii globale și au prezentat îmbunătățiri în aspectul și recrutarea segmentelor consolidate. Plămânii și-au îmbunătățit de fapt viabilitatea generală pentru transplant, opusul a ceea ce se vede în tehnicile tipice de conservare a transplantului.

Cercetările viitoare vor căuta să îmbunătățească această demonstrație impresionantă. O posibilă direcție de care sunt interesați autorii este posibilitatea ca porcii cu imunodeficiență genetică să poată fi dezvoltați cu scopul expres de a fi însoțitori de transplant pentru a evita problema intruziunii de anticorpi.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce este pirofobia?

Planta invazivă cu potențial anti-îmbătrânire

De ce este imposibil să eliminăm în totalitate fenomenul de burnout?

Un studiu a arătat, în premieră, cum poate duce hipertensiunea la demență

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase