Home » Știință » Doar trei ani de expunere la aer poluat pot crește riscul de cancer pulmonar

Doar trei ani de expunere la aer poluat pot crește riscul de cancer pulmonar

Publicat: 13.04.2023

Expunerea la concentrații mari de particule minuscule din aer poate crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar în doar trei ani, arată concluziile unui studiu amplu. Cercetarea oferă, de asemenea, noi informații despre evoluția bolii. 

Aerul poluat pare să fie deosebit de periculos pentru țesutul pulmonar sănătos, care prezintă modificări genetice ce îl supun riscului de a deveni canceros. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Nature.

Un studiu care a cuprins aproape 33.000 de persoane cu cancer pulmonar a descoperit niveluri ridicate de poluanți foarte mici asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar determinat de receptorul factorului de creștere epidermal, (EGFR), care afectează în principal nefumătorii sau persoanele care nu fumează mult.

Aerul poluat provoacă opt milioane de decese anual

„Celulele cu mutații cancerigene se acumulează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, dar în mod normal sunt inactive. Am demonstrat că poluarea aerului trezește aceste celule în plămâni, încurajându-le să crească și să formeze tumori”, a spus cercetătorul în domeniul cancerului Charles Swanton de la Institutul Francis Crick din Marea Britanie, conform Science Alert.

Aceste rezultate reiterează ideea că poluarea aerului este o cauză majoră a cancerului pulmonar și subliniază necesitatea luării de acțiuni pentru reducerea poluării și protejarea sănătății publice, au spus cercetătorii.

Particulele în suspensie (PM) contribuie la poluarea aerului, care afectează aproape toate locurile de pe Pământ și provoacă opt milioane de decese anual. Particulele fine mai mici, de 2,5 micrometri (PM2,5) pot pătrunde adânc în plămâni și au fost asociate cu numeroase probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și cancerul pulmonar.

„În mod tradițional, se crede că substanțele cancerigene provoacă tumori prin inducerea directă a deteriorării ADN-ului”, au scris autorii studiului în lucrarea publicată.

Aceste noi dovezi susțin o idee veche de 76 de ani, a scris Swanton pe Twitter, „potrivit căreia cancerul începe în două etape: achiziționarea unei gene conducătoare (inițiere) și apoi o a doua etapă prin care un factor de risc de cancer acționează asupra acestor celule latente pentru a declanșa boala (promovare)”.

Riscul de a dezvolta cancer pulmonar cu mutație EGFR

Pentru a cerceta modul în care poluarea aerului provoacă cancerul, Swanton și o echipă internațională de cercetători au efectuat o analiză în trei părți.

Folosind seturi de date de mediu și epidemiologice de la pete 32.900 de persoane din Anglia, Taiwan și Coreea de Sud, aceștia au analizat nivelurile de PM2,5 asociate cu cancerul pulmonar cu mutație EGFR.

Potrivit rezultatelor, incidența estimată a cancerului pulmonar cu mutație EGFR crește odată cu expunerea îndelungată la PM2,5. Alte date de la 407.509 participanți la UK Biobank au coroborat această asociere.

Un set de date mai mic, provenit de la 228 de nefumători din Canada a arătat că, după trei ani de expunere la niveluri ridicate de poluare atmosferică cu PM2,5, riscul de a dezvolta cancer pulmonar cu mutație EGFR a crescut de la 40% la 73%. Această corelație nu a fost găsită în rândul aceleiași cohorte canadiene după 20 de ani.

18% de mostre de țesut pulmonar necanceroase au găzduit o mutație EGFR

„În mod colectiv, aceste date, combinate cu dovezile publicate, indică faptul că există o asociere între incidența estimată a cancerului pulmonar determinat de EGFR și nivelurile de expunere la PM2,5 și că trei ani de expunere la poluarea atmosferică pot fi suficienți pentru ca această asociere să se manifeste”, au scris autorii.

Și, în cele din urmă, testele efectuate pe țesutul pulmonar sănătos de la 295 de persoane au arătat că o proporție semnificativă avea mutații genetice care ar putea duce la cancer, ceea ce înseamnă că expunerea la niveluri ridicate de PM2,5 ar putea pune sănătatea lor într-un pericol și mai grav.

„În concluzie, 18% de mostre de țesut pulmonar necanceroase au găzduit o mutație EGFR”, au scris Swanton și coautorii.

Vă mai recomandăm și:

O femeie a reuşit cu ajutorul unei mutaţii genetice să îşi depăşească riscul de a dezvolta Alzheimer

O mutație genetică veche de 5.000 de ani afectează și acum generații întregi

Cercetătorii au identificat o proteină care promovează repararea ADN-ului și previne cancerul

Un studiu amplu constată că poluarea aerului accelerează pierderea osoasă

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase