Home » Știință » Un studiu amplu constată că poluarea aerului accelerează pierderea osoasă

Un studiu amplu constată că poluarea aerului accelerează pierderea osoasă

Publicat: 24.02.2023

Nivelurile ridicate de poluanți atmosferici sunt asociate cu deteriorarea oaselor în rândul femeilor aflate la postmenopauză, potrivit unei noi cercetări conduse de oamenii de știință de la Columbia University Mailman School of Public Health.

Efectele au fost cele mai evidente la nivelul coloanei lombare, oxizii de azot fiind de două ori mai dăunători pentru această zonă decât în cazul îmbătrânirii normale.

Rezultatele cercetării apar în revista eClinicalMedicine.

Studiile anterioare privind poluanții individuali au sugerat efecte negative asupra densității minerale osoase, a riscului de osteoporoză și a fracturilor la persoanele în vârstă. Noul studiu este primul care explorează legătura dintre poluarea aerului și densitatea minerală osoasă în mod specific la femeile aflate la postmenopauză și primul care explorează efectele amestecurilor de poluare atmosferică asupra rezultatelor osoase.

Cercetătorii au analizat datele colectate prin intermediul studiului Women’s Health Initiative, o cohortă diversă din punct de vedere etnic de 161.808 femei aflate la postmenopauză.

Efectele au fost cele mai evidente la nivelul coloanei lombare

Aceștia au estimat expunerile la poluarea aerului pe baza adreselor de domiciliu ale participantelor. Ei au folosit absorbțiometria cu raze X cu dublă energie pentru a măsura densitatea minerală osoasă la înscriere și la urmărirea în primul an, al treilea an și al șaselea an.

Magnitudinea efectelor oxizilor de azot asupra BMD la nivelul coloanei lombare s-ar ridica la 1,22 % reduceri anuale – aproape dublu față de efectele anuale ale vârstei pe oricare dintre siturile anatomice evaluate. Se crede că aceste efecte se produc prin moartea celulelor osoase prin intermediul daunelor oxidative și al altor mecanisme.

„Constatările noastre confirmă faptul că o calitate slabă a aerului poate fi un factor de risc pentru pierderea osoasă, independent de factorii socio-economici sau demografici. Pentru prima dată, avem dovezi că oxizii de azot, în special, contribuie în mod semnificativ la deteriorarea oaselor și că, de fapt, coloana lombară este unul dintre locurile cele mai susceptibile la această deteriorare”, spune primul autor al studiului, Diddier Prada, cercetător științific asociat în cadrul Departamentului de Științe ale Sănătății Mediului de la Columbia Mailman School of Public Health.

Osteoporoza afectează femeile mai mult decât bărbații

„Îmbunătățirea expunerii la poluarea atmosferică, în special a oxizilor de azot, va reduce leziunile osoase la femeile aflate la postmenopauză, va preveni fracturile osoase și va reduce povara costurilor de sănătate asociate cu osteoporoza în rândul femeilor aflate la postmenopauză. Eforturile ulterioare ar trebui să se concentreze pe detectarea celor care prezintă un risc mai mare de deteriorare a oaselor legată de poluarea aerului”, spune autorul principal Andrea Baccarelli, președinte al Departamentului de Științe ale Sănătății Mediului de la Columbia Mailman School of Public Health.

Gazele de eșapament ale mașinilor și camioanelor reprezintă o sursă majoră de oxizi de azot, la fel ca și emisiile de la centralele de generare a energiei electrice, scrie MedicalXpress.

Aproximativ 2,1 milioane de fracturi osoase legate de osteoporoză se produc anual, ceea ce duce la costuri directe anuale de sănătate de până la 20,3 miliarde de dolari. Osteoporoza afectează femeile mai mult decât bărbații. Femeile aflate la postmenopauză prezintă un risc mai mare, una din două femei de peste 50 de ani suferind o fractură osoasă din cauza osteoporozei.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Poluarea aerului influențează modul în care jucăm șah, susțin oamenii de știință

Un nou studiu confirmă că mașinile electrice reduc poluarea și îmbunătățesc sănătatea

Stratul de protecție pentru țesături care reduce poluarea cu microplastice

Solul afectat de poluarea aerului elimină carbon cu efect de seră

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase