Home » Știință » Cercetătorii au identificat o proteină care promovează repararea ADN-ului și previne cancerul

Cercetătorii au identificat o proteină care promovează repararea ADN-ului și previne cancerul

Publicat: 12.03.2023

O echipă de cercetători, afiliată la Ulsan National Institute of Science & Technology (UNIST) din Coreea de Sud, a dezvăluit un factor-cheie implicat în răspunsul la deteriorarea ADN (DDR), recombinarea omoloagă (HR) și repararea legăturilor încrucișate între catene de ADN (ICL).

Potrivit echipei de cercetare, se așteaptă ca descoperirile lor să stabilească un mediu de control eficient pentru instabilitatea cromozomială (CIN), un factor major în evoluția cancerului, și să ajute în continuare la combaterea tumorilor maligne.

Publicată în Nucleic Acids Research, această descoperire a fost condusă în comun de profesorul Hongtae Kim și profesorul Kyungjae Myung din cadrul Departamentului de Științe Biologice de la UNIST, în colaborare cu profesorul Yonghwan Kim și echipa sa de cercetare de la Universitatea de Femei Sookmyung.

Un factor-cheie implicat în răspunsul la deteriorarea ADN

În acest studiu, echipa de cercetare a demonstrat că, în calitate de nou partener de interacțiune al TRAIP, ZNF212 joacă roluri importante în semnalizarea daunelor ADN și în HR pentru supraviețuirea celulară și menținerea genomului, și probabil acționează în amonte atât de căile NEIL3, cât și de FA pentru repararea ICL.

Aceștia au identificat, de asemenea, că TRAIP pare să funcționeze ca factor important pentru repararea ICL ca factor de reglementare în amonte atât de căile NEIL3, cât și de FA în liniile mESC.

Descoperirile lor au arătat, de asemenea, că TRAIP funcționează în repararea ICL, ca un regulator principal.

Indicii care pot duce la combaterea tumorilor maligne

„Constatările noastre, împreună cu liniile mESC utilizate în acest studiu, vor fi informative pentru a înțelege în detaliu bazele moleculare ale căilor de reparare a ICL”, a remarcat echipa de cercetare.

Acest studiu a fost sprijinit de Fundația Națională de Cercetare din Coreea (NRF), de Institutul de Științe Fundamentale (IBS) și de guvernul coreean (MSIT).

Descoperirile lor au fost publicate în Nucleic Acids Research, o revistă de renume internațional în domeniul biochimiei și al biologiei moleculare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Combustibilul aviatic făcut din plastic al Chevron poate cauza cancer

Aspirina ar putea reduce cancerul ovarian pentru persoanele cu risc genetic ridicat

O fetiță a fost diagnosticată cu cancer la sân la doar șapte ani

O complicație a cancerului de prostată l-a făcut pe un bărbat să dezvolte un accent irlandez

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase