Home » Știință » Agenția Spațială Europeană a amânat lansarea pentru misiunea JUICE

Agenția Spațială Europeană a amânat lansarea pentru misiunea JUICE

Agenția Spațială Europeană a amânat lansarea pentru misiunea JUICE
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.04.2023

Misiunea spațială JUICE care urmează să exploreze sateliții înghețați ai lui Jupiter era programată pentru lansare din Guyana Franceză joi, 13 aprilie 2023, la ora estimată 15:14 (ora României).

UPDATE ora 15:11 Agenția Spațială Europeană a decis să amâne lansarea misiunii JUICE din cauza condițiilor meteorologice, mai precis a riscului de descărcări electrice. Următoarea încercare de lansare pentru JUICE este așteptată să aibă loc vineri, 14 aprilie.

Pentru această misiune care are drept destinație o planetă situată la peste 600 milioane de kilometri depărtare, Agenția Spațială Europeană (ESA) a reunit 13 țări europene, precum și Statele Unite, Japonia și Israel.

Jupiter este cea mai mare planetă din Sistemul Solar și planeta cu cei mai mulți sateliți naturali. Până acum, cercetătorii estimează că Jupiter are între 82 și 95 de sateliți, mulți dintre aceștia fiind descoperiți în ultimele decenii, arată Science Alert.

Misiunea JUICE a primit o finanțare de 1 miliard de euro

JUICE este prima misiune care a primit 1 miliard de euro finanțare ca parte din programul Cosmic Vision de la ESA. Astfel, misiunea JUICE va încerca să răspundă la următoarele întrebări:

  1. Cum se formează planetele și cum apare viață?
  2. Cum funcționează Sistemul Solar?
  3. Care sunt legile fundamentale ale fizicii în Univers?
  4. Cum a apărut Universul actual și din ce este alcătuit?

Telescopul Spațial Hubble și sondele Voyager, Galileo și Juno de la NASA au colectat deja informații valoroase prin observații directe.

Misiunea Galileo de la NASA a fost prima care a descoperit apă pe sateliți în 1995. Datele colectate de sonda spațială au dezvăluit oceane lichide imense sub suprafața înghețată a sateliților Callisto, Europa și Ganymede, dar și pe satelitul vulcanic Io.

Ce va studia misiunea JUICE?

În 2014, Telescopul Spațial Hubble a descoperit gheizere pe Europa la bazele cărora există săruri, inclusiv carbonați. Astfel, ar fi posibil ca Europa să îndeplinească cele patru criterii pentru locuibilitate: celebrul cvartet compus din carbon, hidrogen, oxigen și nitrogen (CHON), simbolurile principalelor elemente chimice care alcătuiesc ființele vii.

Ganymede va fi studiat mult mai intens de misiunea JUICE, nu doar pentru că este cel mai mare satelit din Sistemul Solar, dar și pentru că are propriul câmp magnetic.

În mod similar cu magnetosfera Pământului, Ganymede are potențialul de a proteja viața prin redirecționarea fluxului de raze cosmice și radiații provenit de la centurile de radiație ale lui Jupiter.

Sonda spațială a primit porecla „frumoasa argintie”

Așadar, JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) va trebui să facă față unor temperaturi extreme, de la 250 grade Celsius pe măsură ce trece de Venus și până la minus 230 de grade Celsius în sistemul jovian. Pentru a menține o temperatură internă stabilă, nava spațială a fost izolată cu mai multe straturi din aliaj de aluminiu și silicon, astfel că sonda a primit porecla „frumoasa argintie”.

În jurul lui Jupiter, care este de cinci ori mai departe de Soare decât Pământul, sonda va primi de 25 de ori mai puțină energie solară decât ar fi primit în jurul planetei noastre. Astfel, nava spațială nu va transporta o baterie radioactivă pentru că europenii nu sunt capabili deocamdată să le producă la nivel industrial, spre deosebire de SUA, Rusia și China.

Sonda va cântări aproape șase tone la decolare

Pentru ca echipamentul și instrumentele să funcționeze cu 1000 volți (puterea unui uscător de păr de mici dimensiuni), nava spațială va depinde de panouri solare uriașe – suprafața totală acoperă 85 metri pătrați – care au fost testate să reziste de la radiații și variații de temperatură, potrivit ESA.

Nava va cântări aproape șase tone la decolare (mare parte din greutate o reprezintă combustibilul care va fi consumat de sondă) și transportă 10 instrumente (mai puțin de 280 de kilograme în total).

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ceva uriaș „a zgâriat” suprafața planetei Marte? Imaginile publicate de Agenția Spațială Europeană

Agenția Spațială Europeană nu mai vrea să trimită astronauți pe stația spațială a Chinei

Șosele mai sigure și mai inteligente, cu tehnologie de la Agenția Spațială Europeană

Cum se pregătește de culcare un astronaut? Video inedit de la Agenția Spațială Europeană

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase