Modul în care te gândești la bătrânețe te poate ajuta. Ce arată un studiu de la Yale?

16 04. 2023, 14:00

Care este primul lucru pe care îl asociați cu bătrânețea? Un studiu de la Yale a constatat că oamenii care consideră bătrânețea un lucru pozitiv au mai multe șanse de a-și recupera memoria.

Un studiu al Școlii de Sănătate Publică din cadrul Universității Yale (SUA) a constatat că persoanele în vârstă cu deficiență cognitivă ușoară (MCI), un tip comun de pierdere a memoriei, aveau cu 30% mai multe șanse de a-și recăpăta cogniția normală dacă ar fi preluat din cultura lor credințe pozitive despre îmbătrânire, în comparație cu cei care acceptaseră convingeri negative.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că oamenii care consideră bătrânețea un lucru pozitiv au putut să-și recupereze memoria cu până la doi ani mai devreme decât cei cu credințe negative cu privire la vârsta înaintată. Acest avantaj de recuperare cognitivă a fost găsit indiferent de severitatea inițială a MCI.

De ce beneficii au parte oamenii care consideră bătrânețea un lucru pozitiv?

„Majoritatea oamenilor presupun că nu există nicio recuperare de la MCI, dar, de fapt, jumătate dintre cei care au această problemă se recuperează. Se știe puțin despre motivul pentru care unii își revin, în timp ce alții nu. De aceea ne-am uitat la convingerile pozitive legate de vârstă, pentru a vedea dacă acestea ne-ar putea furniza un răspuns”, a spus Becca Levy, profesoară de sănătate publică și psihologie și autoare principală a studiului.

Levy a prezis că credințele pozitive privind vârsta ar putea avea un rol important în recuperarea cognitivă, deoarece studiile ei experimentale anterioare cu persoane în vârstă au descoperit că convingerile pozitive privind vârsta au redus stresul cauzat de provocările cognitive, au crescut încrederea în sine cu privire la memorie și au îmbunătățit performanța cognitivă, notează Medical Xpress.

Noul studiu este primul care găsește dovezi că un factor bazat pe cultură, convingerile pozitive privind vârsta, contribuie la recuperarea după MCI. Studiul a apărut în JAMA Network Open. Martin Slade, biostatistician și lector în medicină internă la Yale, este coautor al studiului.

Convingerile cu privire la vârstă pot fi modificate

Persoanele în vârstă din grupul cu convingeri pozitive care au început studiul cu o cogniție normală au avut mai puține șanse de a dezvolta MCI în următorii 12 ani decât cei din grupul cu convingeri negative, indiferent de vârsta lor inițială și de sănătatea fizică.

Studiul a fost finanțat de Institutul Național pentru Îmbătrânire din SUA. Studiul a avut 1.716 participanți cu vârsta de cel puțin 65 de ani care au fost extrași din Health and Retirement Study (Studiul privind Sănătatea și Pensionarea), un studiu longitudinal național.

„Cercetarea noastră anterioară a demonstrat că convingerile cu privire la vârstă pot fi modificate; prin urmare, intervențiile privind convingerile cu privire la vârstă la nivel individual și societal ar putea crește numărul de oameni care experimentează recuperarea cognitivă”, a spus Levy.

Vă recomandăm să citiți și:

Planta invazivă cu potențial anti-îmbătrânire

Originile empatiei umane s-ar putea afla în ocean?

Markeri ai stresului post-traumatic au fost identificați în sânge

De ce este imposibil să eliminăm în totalitate fenomenul de burnout?