Home » Știință » Un nou acord pentru studiul lumilor metalice ale asteroizilor de tip M

Un nou acord pentru studiul lumilor metalice ale asteroizilor de tip M

Publicat: 18.04.2023

Un cercetător de la University of Central Florida va folosi noul instrument Twin Telescope (TTT) de doi metri, recent construit în Insulele Canare, Spania, pentru a studia asteroizii de tip M bogați în metale.

Lucrarea poate contribui la studiul asteroizilor precum 16 Psyche, un asteroid de tip M, sau metalic, pe care NASA va lansa o misiune în octombrie 2023 pentru a-l vizita.

Asteroizii de tip M oferă atât concentrații ridicate de metale care ar putea fi valorificate pentru a realiza structuri în spațiu, cât și indicii privind formarea asteroizilor și a planetelor din Sistemul Solar.

„Timp de mulți ani, s-a crezut că asteroizii de tip M sunt nucleele unor planetesimale, sau planete mici, deposedate de silicați și de mantaua organică în urma coliziunilor din Sistemul Solar timpuriu”, spune Noemí Pinilla-Alonso, cercetător planetar la Florida Space Institute din cadrul UCF, care conduce cercetarea.

Asteroizii de tip M oferă indicii privind formarea planetelor din Sistemul Solar

„O teorie mai recentă, bazată pe studii detaliate ale celui mai mare asteroid de tip M, 16 Psyche, susține că aceste corpuri s-au format mult mai aproape de Soare, au fost deposedate de crustele lor subțiri în timp ce erau încă parțial topite, iar mai târziu au fost mutate în mod dinamic în locația lor actuală”.

Asteroizii de tip M sunt, de asemenea, considerați sursa probabilă a meteoriților de fier.

Misiunea NASA către 16 Psyche, un asteroid mare de tip M care orbitează în jurul Soarelui între Marte și Jupiter, va oferi cercetătorilor șansa de a examina direct un miez de fier precum cel aflat în centrul Pământului. De asemenea, va fi o oportunitate de a explora un nou tip de lume – una făcută din metal, mai degrabă decât din rocă și gheață.

Cercetările UCF pot contribui la fundamentarea misiunii, oferind caracterizări ale asteroizilor similari, de tip M, scrie EurekAlert.

Sursa probabilă a meteoriților de fier

„Pe parcursul unei perioade scurte de timp, o navă spațială se apropie de o țintă care privește cu o suită sofisticată de instrumente pentru a colecta cât mai multe informații. Dar pentru a reuși să atingem obiectivul general de a înțelege formarea și evoluția Sistemului Solar, imaginea de ansamblu este crucială”.

„Acest lucru înseamnă că trebuie să știm mai multe despre populația de asteroizi asemănători cu 16 Psyche și să determinăm dacă aceste caracteristici particulare ale lui 16 Psyche sunt unice sau dacă sunt împărtășite cu membrii mai mici ai grupului”, spune ea.

Studiul lui Pinilla-Alonso se va concentra asupra caracteristicilor de rotație a nouă asteroizi de tip M, situați în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.

„Se presupune că această populație are o fracțiune mare de asteroizi cu rotație lentă, dar acest fapt se bazează pe studiul unui eșantion mic de asteroizi de tip M”, spune ea. „Extinderea acestui eșantion va oferi constrângeri asupra modelelor de formare și evoluție a acestor asteroizi metalici”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Tragedie științifică: Câmpul magnetic al meteoriților, șters din greșeală de amatori

Doi meteoriți care au lovit Pământul dezvăluie misterele din spațiul cosmic

În urmă cu 10 ani, pe 17 martie, cel mai mare meteorit observat vreodată lovea Luna. VIDEO

Un meteorit s-a prăbușit pe balconul unei case dintr-un vechi „oraș de piatră” din Italia

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase