Home » Știință » Postul extrem: ce pățește corpul dacă mănânci doar o dată pe zi?

Postul extrem: ce pățește corpul dacă mănânci doar o dată pe zi?

Publicat: 15.04.2023

Celebritățile au popularizat tot felul de diete ciudate de-a lungul anilor. Una dintre cele mai recente tendințe în rândul vedetelor este dieta „doar o masă pe zi” (sau „OMAD”).

Printre fanii OMAD se numără Bruce Springsteen și solistul Coldplay, Chris Martin. Mulți susținători ai OMAD susțin că dieta îi ajută să își gestioneze mai bine greutatea și să se mențină în formă.

OMAD este în esență o versiune mai extremă a altor tipuri de diete de post, cum ar fi postul intermitent și alimentația cu restricții de timp, notează Science Alert.

Principala diferență este că, în loc să țină post doar în anumite zile sau să mănânce doar într-o anumită fereastră de timp, persoanele care urmează OMAD mănâncă toate caloriile în doar o masă pe zi.

Deși susținătorii OMAD spun că respectarea dietei îmbunătățește multe aspecte ale sănătății, de fapt se știu foarte puține lucruri despre efectul pe care îl are consumul unei singure mese pe zi are asupra organismului; nu se știe dacă această dietă este sigură.

Chiar funcționează dieta „doar o masă pe zi”?

Dovezile care susțin utilizarea OMAD sunt limitate. Foarte puține studii au analizat OMAD, iar cele mai multe dintre acestea au fost efectuate pe animale.

Așadar, majoritatea afirmațiilor că dieta OMAD funcționează sunt anecdotice. Sau se bazează pe presupunerea că, dacă alte forme de post pot aduce beneficii pentru sănătate, atunci și OMAD o va face.

Cercetările privind dietele de post sunt încă în curs de dezvoltare. Unele dovezi indică faptul că o formă de post intermitent cunoscută sub numele de „dieta 5:2” (în care o persoană mănâncă în mod normal cinci zile pe săptămână, apoi 800 de calorii sau mai puțin pentru două zile pe săptămână) îi poate ajuta pe oameni să-și gestioneze mai bine greutatea. Cu toate acestea, nu este mai bună decât alte abordări.

Ce beneficii aduce postul?

Cercetările au descoperit că alimentația cu restricții de timp (consumul tuturor caloriile zilnice într-o anumită fereastră de timp) îi poate ajuta pe oameni să-și gestioneze mai bine greutatea. Și are alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale.

Un studiu de analiză a constatat că multe tipuri diferite de post (inclusiv postul intermitent și postul din două în două zile) pot îmbunătăți mai multe aspecte ale metabolismului.

Acestea includ îmbunătățirea nivelului de zahăr și de colesterol din sânge, reducerea nivelului de inflamație și reglarea apetitului. Acest lucru, la rândul său, poate ajuta la reducerea riscului de obezitate, de diabet de tip 2 și de boli cardiovasculare.

Un singur studiu a analizat OMAD la oameni

Un singur studiu a analizat până acum efectul OMAD la oameni. În acest studiu, participanților li s-a dat același număr de calorii pe care să le consume în fiecare zi pe durata studiului. Pentru jumătate din studiu, participanții au consumat aceste calorii în doar o masă pe zi, înainte de a schimba și a consuma caloriile zilnice împărțite în trei mese pe zi.

Fiecare tipar de masă a fost urmat pentru o perioadă de doar 11 zile, care nu este foarte lungă. Masa unică a fost luată între orele 17:00 și 19:00. Doar 11 participanți au finalizat studiul.

Când participanții au mâncat o singură masă pe zi, au observat o reducere mai mare a greutății corporale și a masei de grăsime. Cu toate acestea, participanții au avut, de asemenea, reduceri mai mari ale masei slabe și ale densității osoase atunci când au mâncat o masă pe zi. Acest lucru ar putea duce la reducerea funcționării musculare și la un risc mai mare de fracturi osoase dacă dieta ar fi urmată pentru o perioadă mai lungă.

Ce efecte a avut dieta „doar o masă pe zi” la animale?

Studiile care analizează efectele OMAD la animale au arătat rezultate contradictorii, cercetările arătând că șoarecii care au mâncat o masă copioasă pe zi au luat de fapt mai mult în greutate în comparație cu cei care au mâncat mai multe mese.

Deși aceste rezultate pot indica faptul că OMAD ar putea avea beneficii pentru anumite aspecte ale sănătății, sunt încă multe lucruri pe care nu le știm.

Va fi important pentru studiile viitoare să investigheze efectul OMAD la un număr mai mare de participanți și la alte grupuri de oameni (deoarece acest studiu a inclus doar adulți slabi, tineri). De asemenea, va fi important ca studiile să analizeze efectul OMAD pe o perioadă mai lungă de timp și să fie efectuate într-un cadru real.

De asemenea, va fi interesant de aflat dacă momentul mesei poate îmbunătăți și mai mult rezultatele și dacă profilul nutrițional al mesei aduce diferențe.

Ce poate suferi corpul dacă mănânci doar o dată pe zi?

Pentru o persoană care consumă o singură masă pe zi va fi destul de dificil să-și îndeplinească toate cerințele nutriționale, în special pentru energie, proteine, fibre și vitamine și minerale cheie. Lipsa acestor nutrienți importanți ar putea duce la pierderea masei musculare, risc de constipație și o sănătate intestinală precară.

O persoană care urmează dieta OMAD va trebui să se asigure că primește o porție bună de proteine și o mulțime de legume, nuci, semințe și câteva fructe și cereale integrale în timpul mesei zilnice pentru a satisface aceste cerințe nutriționale.

De asemenea, va avea nevoie și de o porție bună de lactate pentru a îndeplini cerințele de calciu și iod.

Această dietă nu este recomandată copiilor, femeilor însărcinate sau care alăptează și cu siguranță niciunei persoane care ar putea prezenta riscul unei tulburări de alimentație.

În plus, este important să rețineți că deși această dietă ar putea funcționa pentru celebrități, acestea au acces la nutriționiști, la diete de înaltă calitate și la suplimente acolo unde este necesar. Pentru cei mai mulți dintre noi, acest tip de dietă ar putea fi nesustenabil și potențial dăunător pe termen lung.

Vă recomandăm să citiți și:

Cititul poate compromite sănătatea ochilor, deși are un rol atât de important în viața noastră

Răcelile frecvente cresc șansele de demență? Un studiu a găsit o legătură

Bateriile implantabile care consumă oxigen ar putea elimina cancerul

Nivelurile mari de litiu din apă ar putea crește riscul de autism

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase