Telescopul James Webb a surprins o fuziune galactică spectaculoasă

19 04. 2023, 10:12

Strălucind ca un far în mijlocul unui ocean de galaxii, Arp 220 luminează cerul nopții în această nouă imagine de la Telescopul Spațial James Webb al NASA.

De fapt, două galaxii spiralate aflate în proces de fuziune, Arp 220 strălucește cel mai puternic în lumina infraroșie, ceea ce o face o țintă ideală pentru Webb.

Este o galaxie ultra-luminoasă în infraroșu (ULIRG) cu o luminozitate de peste un trilion de sori. În comparație, galaxia noastră, Calea Lactee, are o luminozitate mult mai modestă, de aproximativ zece miliarde de sori.

Situată la 250 de milioane de ani-lumină depărtare, în constelația Serpens, Șarpele, Arp 220 este cel de-al 220-lea obiect din Atlasul galaxiilor ciudate al lui Halton Arp.

Este cea mai apropiată galaxie ultra-luminoasă în infraroșu și cea mai strălucitoare dintre cele trei fuziuni galactice apropiate de Pământ.

O țintă ideală pentru Telescopul James Webb

Coliziunea celor două galaxii spirale a început în urmă cu aproximativ 700 de milioane de ani. A declanșat o explozie enormă de formare de stele. Aproximativ 200 de roiuri stelare uriașe se află într-o regiune aglomerată și prăfuită cu un diametru de aproximativ 5.000 de ani-lumină (aproximativ 5% din diametrul Căii Lactee).

Cantitatea de gaz din această mică regiune este egală cu tot gazul din întreaga galaxie Calea Lactee.

Observațiile anterioare ale radiotelescoapelor au dezvăluit aproximativ 100 de rămășițe de supernove într-o zonă de mai puțin de 500 de ani-lumină. Telescopul spațial Hubble al NASA a descoperit nucleele galaxiilor mamă aflate la 1.200 de ani-lumină distanță.

Fiecare dintre aceste nuclee are un inel rotativ de formare a stelelor care emite o lumină orbitoare în infraroșu, atât de evidentă în această imagine a lui Webb, scrie EurekAlert.

O fuziune galactică începută în urmă cu 700 de milioane de ani

Această lumină orbitoare creează vârfuri de difracție – caracteristica de explozie stelară care domină această imagine.

La periferia acestei fuziuni, Webb dezvăluie cozi de maree slabe, sau material atras de galaxii prin gravitație, fiind dovezi ale dansului galactic care are loc. Materialul organic reprezentat în roșu-portocaliu apare în fluxuri și filamente de-a lungul Arp 220.

Webb a observat Arp 220 cu ajutorul camerei sale pentru infraroșu apropiat (NIRCam) și al instrumentului pentru infraroșu mediu (MIRI).

Telescopul Spațial James Webb este cel mai important observator științific spațial din lume. Webb va elucida misterele din Sistemul Solar, va privi dincolo, spre lumi îndepărtate, în jurul altor stele, și va cerceta structurile și originile misterioase ale Universului nostru și locul nostru în el.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Webb a dezvăluit detalii greu de explicat despre supernova Cassiopeia A

O fotografie uimitoare cu inelele lui Uranus, surprinsă de Telescopul Webb

Webb a detectat apă în atmosfera turbulentă a unei planete din afara Sistemului Solar

Telescopul Webb este tot mai aproape de a descoperi ce a ionizat Universul