Home » Știință » Avertismentul unui profesor universitar: Guvernele nu se implică suficient pentru a controla Inteligența Artificială

Avertismentul unui profesor universitar: Guvernele nu se implică suficient pentru a controla Inteligența Artificială

Avertismentul unui profesor universitar: Guvernele nu se implică suficient pentru a controla Inteligența Artificială
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.05.2023

Un profesor universitar și fost consilier guvernamental trage un semnal de alarmă și spune că ChatGPT ar putea deveni parte a unei mașinării „super-inteligente”, care nu va mai putea fi controlată.

Stuart Russell, profesor la Universitatea California și fost consilier guvernamental în SUA și în Marea Britanie, a spus că Guvernele ezită să legifereze industria Inteligenței Artificiale, în ciuda îngrijorărilor create în jurul tehnologiei care, în viitor, ar putea scăpa de sub control și ar putea amenință viitorul omenirii.

Totodată, Russell a mai subliniat că este îngrijorat și de faptul că ChatGPT, care a fost lansat în luna noiembrie 2022, ar putea face parte dintr-o mașinărie „super-inteligentă” pe care omul nu o va mai putea opri, potrivit The Guardian.

Guvernele evită să legifereze Inteligența Artificială

„Cum îți păstrezi puterea peste entități mult mai puternice decât tine? Dacă nu știi răspunsul, atunci începe să faci cercetări. Atât este de simplu. Miza nici că putea fi mai mare: dacă nu controlăm propria civilizație, nu avem nimic de spus cu privire la existența noastră”, a punctat profesorul.

După ce a fost lansat ChatGPT anul trecut, care a fost folosit până acum pentru a scrie referate și deja a pus pe jar profesorii, dezbaterea a fost extinsă, fiind adusă în prim-plan și noțiunea de securitate pe termen lung.

Inteligența Artificială, „înțeleasă greșit de la început”

Elon Musk, fondatorul Tesla și proprietarul rețelei Twitter, Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, împreună cu alți experți în inteligența artificială, au transmis, într-o scrisoare deschisă, că sunt preocupați de „cursa necontrolată” din laboratoarele de inteligență artificială, solicitând o „pauză”, pentru a evita crearea unui domeniu de dimensiuni gigantice.

„Cred că am înțeles ceva greșit încă de la început, atunci când eram foarte fermecați de faptul că putem înțelege și crea inteligența artificială. Nu ne-am gândit pentru ce anume ar trebui să existe acea inteligență. Dacă unicul scop nu este acela de a ajuta oamenii, atunci începi să creezi un competitor – ceea ce este, evident, un lucru stupid”, a mai punctat profesorul Stuart Russell.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un satelit chinez controlat de Inteligența Artificială a început să se comporte ciudat

Care sunt joburile pe care Inteligența Artificială nu le va putea face, cel puțin pentru o vreme

Ar putea Inteligența Artificială să egaleze vreodată inteligența umană?

NASA folosește Inteligența Artificială pentru a proiecta nave spațiale „evoluate”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase