Home » Știință » Test de cultură generală. De ce nu se vede cerul albastru privit din spațiu?

Test de cultură generală. De ce nu se vede cerul albastru privit din spațiu?

Test de cultură generală. De ce nu se vede cerul albastru privit din spațiu?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.06.2023

Cerul din timpul zilei este într-adevăr albastru, așa cum se vede din spațiu. Dacă privești cu atenție orice fotografie a Pământului în culori exacte, realizată din spațiu, vei vedea că nuanța albastră a tot ceea ce se află pe partea de zi este inconfundabilă. Această nuanță albastră este cerul. Cerul pe timp de zi, așa cum este văzut din spațiu, nu este o pată solidă și uniformă de albastru din două motive: pe cer există nori albi care pot fi văzuți la fel de bine din spațiu ca și de la suprafața Pământului și cerul nu este opac.

Atmosfera Pământului este formată în principal din molecule de azot și molecule de oxigen care se deplasează ca un gaz. Aerul este aproape perfect transparent. Este un lucru bun, deoarece transparența aerului este cea care îți permite să vezi ecranul computerului și să respiri în același timp. Și totuși… aerul nu este complet transparent.

O cantitate foarte mică din lumina care trece prin aer este împrăștiată în toate direcțiile. Acest fenomen se numește împrăștiere Rayleigh, potrivit Wtamu.edu.

Nuanța albastră a aerului, invizibilă ochiului uman

Culorile albastru și violet sunt împrăștiate cel mai puternic de aer. Ca urmare, atunci când lumina albă călătorește, aceasta conferă aerului o ușoară nuanță alb-albastră. Este adevărat că, atunci când te uiți la prietena ta din cealaltă parte a camerei, nu o vezi ca fiind colorată în albastru. Dar acest lucru se datorează faptului că există atât de puțin aer între tine și prietena ta, încât cantitatea de lumină împrăștiată de aer este mult sub ceea ce pot detecta ochii. Cu toate acestea, dacă există suficient aer, nuanța albastră a aerului devine într-adevăr perceptibilă pentru oameni.

Acesta este ceea ce reprezintă cerul pe timp de zi: o masă de aer suficient de mare pentru ca nuanța sa albastră să devină vizibilă pentru oameni.

În ciuda faptului că atmosfera conține atât de mult aer, aceasta nu conține suficient încât să împrăștie 100% din lumină și, prin urmare, acționează ca opacitate. Astfel, vedem cerul ca pe un strat semitransparent de culoare albăstruie. Pe timp de zi, cerul arată adesea ca o întindere uniformă, fără caracteristici, de culoare albastră, doar pentru că există atât de puține obiecte luminoase dincolo de cer. Luna se poate vedea foarte bine prin cerul diurn, ceea ce indică faptul că este semitransparentă. Atmosfera dintre tine și Lună face ca aceasta să capete o nuanță albastră în timpul zilei. Din exact același motiv, un astronaut care privește din spațiu la suprafața Pământului poate vedea foarte bine munții și deșerturile, dar le vede colorate în albastru.

De ce nu se vede cerul albastru atunci când e privit din spațiu?

Toate acestea au sens, dar se pare că încă mai există fotografii ale Pământului realizate din spațiu care nu sunt colorate în albastru. Cum putem explica aceste fotografii? Există câteva motive pentru acest lucru. În primul rând, multe dintre fotografii sunt, de fapt, realizate din avioane care se află foarte jos în atmosferă și, prin urmare, nu percep foarte mult din nuanța albastră.

De exemplu, cele mai multe dintre imaginile din Google Earth au fost făcute din avioane. În plus, multe fotografii ale Pământului care sunt cu adevărat realizate din spațiu au culorile modificate pentru a elimina în mod intenționat nuanța albastră. Atâta timp cât o fotografie are culori exacte și este făcută din spațiu, partea de zi a Pământului va fi peste tot colorată în albastru datorită atmosferei.

Vă mai recomandăm și: 

Misiunea JUICE a trimis primele imagini cu Pământul în drum spre Jupiter

Saturn devine planeta cu cei mai mulți sateliți din Sistemul Solar. Câți are acum?

Combustibili lichizi din energie solară? Cercetătorii spun că este posibil

Un meteorit a făcut spectacol pe cerul nopții din Australia

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase