Home » Știință » Test de cultură generală. Ce pățești dacă pui mâna pe mercur?

Test de cultură generală. Ce pățești dacă pui mâna pe mercur?

Test de cultură generală. Ce pățești dacă pui mâna pe mercur?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.06.2023

Mercurul este cunoscut pentru toxicitatea sa și pentru faptul că provoacă probleme de sănătate. Dar oamenii sunt foarte curioși în legătură cu ceea ce este periculos și, prin urmare, întrebarea apare adesea: Poți atinge mercurul fără să pățești nimic? Răspunsul, în mod surprinzător, este da.

Mercurul nu este absorbit de pielea noastră, așa că este în regulă să-l atingem fără a suferi efecte negative.

Mercurul are o vâscozitate cuprinsă undeva între cea a apei și a laptelui integral, dar o densitate mult mai mare. Este de 13 ori mai dens decât apa, așa că o surpriză majoră ar fi cât de grele ar fi câteva picături de mercur în palmă.

Totuși, doar pentru că pielea nu îl absoarbe, asta nu înseamnă că trebuie manevrat fără grijă. Dacă există o tăietură și mercurul intră în sânge, este extrem de periculos.

Ce se întâmplă dacă înghiți mercur?

O altă îngrijorare este dacă picăturile mici se separă și se transformă în vapori. Pielea poate absorbi vaporii de mercur, dar inhalarea este de departe cea mai ușoară cale prin care mercurul poate intra în corpul nostru și se poate acumula acolo.

Cu toate acestea, înghițirea mercurului elementar, din fericire, este un mod teribil de a-l absorbi. Mai puțin de 0,01% din mercurul elementar este absorbit de intestin.

Otrăvirea cu mercur este adesea o consecință a unei acumulări a metalului fie prin săruri, fie prin compuși organici.

Activitățile umane care eliberează mercur în mediul înconjurător sunt arderea cărbunelui și extracția aurului. O mare parte din mercurul ingerat provine din consumul de pește care a acumulat compuși de mercur prin consumul de pești mai mici. Cu toate acestea, studiile au arătat că, până și cu riscul acumulării de mercur, consumul de pește este benefic în general.

Cât de periculos este mercurul pentru om?

Mercurul este toxic și, în timp ce mercurul elementar poate fi manipulat chiar și cu mâinile neprotejate, există săruri anorganice de mercur care sunt corozive pentru piele, ochi și tractul gastrointestinal.

În general, otrăvirea cu mercur este rară, dar poate fi frecventă în cazul persoanelor care depind foarte mult de o dietă bazată pe pește, precum și în cazul comunităților miniere.

Mercurul și compușii săi afectează sistemul nervos central și periferic, precum și rinichii. Acesta poate provoca insuficiență renală, tremurături, insomnie, pierderi de memorie, efecte neuromusculare, dureri de cap și disfuncții cognitive și motorii. Otrăvirea cu mercur a fost, de asemenea, asociată cu o reducere a abilităților cognitive.

Simptomele otrăvirii includ slăbiciune musculară, coordonare slabă, precum și amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor, scrie IFL Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Excesul de mercur din atmosferă provine din oceane, arată studiile

Astronomii sunt mai aproape de a înțelege cum s-a format planeta Mercur

Mercurul, cheia în elucidarea celui mai mare eveniment de extincție de pe Pământ

Iată materialul care contracarează contaminarea cu mercur!

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase