Home » Știință » Forța din mâini, „un indicator al vitalității”. Cum să te testezi?

Forța din mâini, „un indicator al vitalității”. Cum să te testezi?

Forța din mâini, „un indicator al vitalității”. Cum să te testezi?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.06.2023

Cât de puternică e forța din mâinile tale? Unii dintre noi pot ridica greutăți mai mari sau mai mici, ori pot împinge obiecte voluminoase, însă puțini ne-am gândit că forța redusă ar reprezenta cu adevărat o problemă.

Se pare că puterea pe care o avem în mâini reprezintă „un indicator al vitalității”.

„O strânsoare bună este necesară în multe sporturi. Indiferent că ai nevoie să ții un obiect, să exerciți o forță asupra lui, să te atragi către ceva ori să atragi ceva spre tine – soliciți mușchii din antebraț și din mâna pentru a ajuta strânsoarea. O strânsoare slabă poate reprezenta un dezavantaj atunci când ridici o greutate”, a spus Gareth Cole, antrenor la centrul Coach London.

Strânsoarea slabă, dezavantaj în sala de fitness

Totuși, atunci când nu ne aflăm în sala de fitness, o mână puternică poate releva informații la fel de importante despre starea noastră de sănătate. De exemplu, o strânsoare slabă a fost asociată cu funcții cognitive scăzute, cu osteoporoză, obezitate, dar și cu artrită, potrivit The Guardian.

Un studiu efectuat în anul 2015, în cadrul căruia au fost monitorizați, în decurs de 4 ani, în jur de 140.000 de adulți, a venit cu detalii care ne pun pe gânduri. O strângere fragilă a fost legată de un risc mai mare de infarct și de boli cardiovasculare – de fapt, se crede că acest indiciu este mai concludent decât tensiunea arterială ridicată (un alt indicator al sănătății precare).

Puterea din mâini, indicator pentru starea generală de sănătate

„Puterea din mâini se comportă ca un indicator pentru sănătatea generală în contextul legăturii cu multe alte variabile, aici fiind inclusă și densitatea minerală a oaselor, dar și nutriția, deficiența cognitivă, tulburările de somn sau calitatea vieții. Ne referim la el ca la un indicator al vitalității”, a spus medicul Richard Bohannon.

Deci ce putem face pentru a ne întări strânsoarea? Trebuie menționat că forța aceasta scade odată cu trecerea anilor, dar poate fi menținută sau îmbunătățită. Specialiștii susțin că cea mai facilă metodă este aceea de a strânge un obiect la 80% sau chiar 10% din capacitatea noastră, apoi eliberarea acestei forței. Exercițiul poate fi efectuat în mod repetat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Lumina UV poate fi un indicator al vieții extraterestre mai precis decât apa

Interesul bărbaților pentru sex, un indicator al riscului de moarte. Ce arată un studiu?

Ce spune vârsta oaselor tale despre cât mai ai de trăit?

Un simplu test poate prezice riscul de demență la femeile în vârstă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase