Home » Știință » Roverul Perseverence al NASA a găsit „o gogoașă marțiană”

Roverul Perseverence al NASA a găsit „o gogoașă marțiană”

Roverul Perseverence al NASA a găsit „o gogoașă marțiană”
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/IRAP/S Atkinson
Publicat: 29.06.2023

Roverul Perseverence trimis de NASA pe Marte a dat recent peste o rocă în formă de gogoașă. Percy a făcut recent o fotografie cu roca mare și neagră ce are o gaură în centrul său. 

Roca este înconjurată de altele cu o nuanță similară, sugerând că acestea au o origine comună, una care s-ar putea extinde dincolo de Marte, potrivit Space.com.

Stânca sub formă de gogoașă „ar putea fi un meteorit mare alături de alte bucăți mai mici”, au declarat reprezentanții Institutului SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) din Mountain View, California, SUA.

Curiosity și Perseverance au descoperit și alte roci spațiale inedite

O astfel de descoperire nu ar fi fără precedent. Perseverance a găsit un potențial meteorit la doar câteva săptămâni după ce a amartizat în februarie 2021.

Iar „vărul mai mare” al roverului, Curiosity, a descoperit o serie de roci spațiale pe Marte de la amartizarea sa în august 2012, inclusiv una metalică, denumită Cacao, în luna februarie a acestui an.

Descoperirea lui Perseverance nu este prima rocă asemănătoare cu „o prăjitură” pe care s-a rostogolit un robot marțian. În ianuarie 2014, roverul Opportunity al NASA a observat o piatră albă la exterior și roșie la interior, fapt ce i-a determinat pe membrii misiunii să o compare cu „o gogoașă cu jeleu”.

Perseverance explorează craterul marțian de 45 de kilometri numit Jezero, care ar fi găzduit un mare lac și o deltă fluvială cu miliarde de ani în urmă. Roverul de mărimea unei mașini studiază mediul antic, căutând semne de viață străveche și colectând zeci de mostre pentru viitoarea întoarcere pe Pământ.

Explorarea spațială pe Marte

Un elicopter mic numit Ingenuity vine în ajutorul marelui rover. Ingenuity a călătorit pe Marte cu Perseverance și a reușit rapid misiunea demonstrativă de cinci zboruri, fapt ce a dovedit că explorarea spațială este posibilă pe Planeta Roșie.

Elicopterul de 1,8 kilograme se află în prezent într-o misiune prelungită, în care cercetează rute și obiective științifice promițătoare pentru a fi studiate de partenerul său robotic. Ingenuity a efectuat 51 de zboruri pe Marte până la momentul redactării acestui articol, acoperind un total de 11, 7 kilometri din suprafața marțiană.

Vă mai recomandăm și: 

Elon Musk a pus ochii pe o planetă aflată la 4 ani-lumină de Pământ

Europa vrea să construiască o rachetă cu propulsie nucleară pentru explorarea spațiului îndepărtat

NASA a selectat un cercetător din domeniul științelor planetare pentru misiunea de explorare a sateliților lui Marte

Saturn își pierde inelele încetul cu încetul. Cât timp vor mai rezista în jurul gigantului gazos?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase