Home » Știință » Sfârșitul unei ere! Ariane 5, „briceagul elvețian” al industriei spațiale europene, a zburat pentru ultima oară

Sfârșitul unei ere! Ariane 5, „briceagul elvețian” al industriei spațiale europene, a zburat pentru ultima oară

Racheta Ariane 5 lansează cel mai puternic spațial construit vreodată, 25 decembrie 2021. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 06.07.2023

Racheta Ariane 5 a zburat pentru ultima oară miercuri, 5 iulie, după ce a trimis sateliți guvernamentali ai Germaniei și Franței în spațiu. Numit și zborul VA261, racheta a fost lansată de la Centrul Spațial Guyanais (CSG) din Kourou, Guyana Franceză, la ora 01:00 (ora României).

Sateliții de la bordul rachetei Ariane 5 au inclus Heinrich-Hertz (H2SAT), din partea Centrului Aerospațial German (DLR), și Syracuse 4B, din partea Agenției Franceze de Apărare (DGA). Zborul VA261 a durat 33 de minute și 32 de secunde de la decolare și până la separarea ultimului satelit, potrivit Arianespace, operatorul rachetei.

Lansarea era programată inițial pentru 16 iunie dar a fost amânată din cauza „unei funcții critice de la bordul Ariane 5”, potrivit Arianespace. În data de 23 iunie, ArianeGroup, producătorul vehiculului, a anunțat o nouă dată de lansare după ce compania a înlocuit trei linii de transmisie pirotehnică asociate cu o problemă la motoare.

Sfârșitul programului Ariane 5 după 27 de ani de operațiuni

Potrivit secvenței de zbor publicate de contractorul ArianeGroup, satelitul Heinrich-Hertz s-a separat din treapta superioară la aproximativ 29 minute și 55 secunde după decolare, urmat la scurt timp și de la satelitul Syracuse 4B.

Evenimentul a marcat sfârșitul programului Ariane 5 după 27 de ani de operațiuni. Lansarea a reprezentat zborul cu numărul 117 pentru rachetă și a fost cea de-a 347-a lansare pentru întreaga familie Arianespace.

O versiune complet nouă „dezvoltată de la zero”

Ariane 5 este o rachetă de mare tonaj construită de ArianeGroup și operată de subsidiarul Arianespace. Vehiculul în două trepte a fost dezvoltat de programul de lansare al Agenției Spațiale Europene (ESA) și prima sa lansare a avut loc la 4 iunie 1996, numită și zborul V88. Deși lansarea a eșuat, după ce racheta a deviat de la traiectorie la aproximativ 40 de minute de la decolare, vehiculul a avut de atunci o rată de succes de 96% și a fost un instrument de bază al industriei spațiale europene.

Vehiculul a fost o versiune complet nouă pentru Ariane, în comparație cu cei patru predecesori, și a fost „dezvoltat de la zero”, potrivit NASASpaceFlight. După succesul Ariane 4, care a funcționat între 1998 și 2003, avansurile în domeniul spațial au necesitat o rachetă mai mare.

Ariane 5 a dat startul unei noi ere pentru Europa

Racheta a avut mai multe versiuni, inclusiv Ariane 5G, Ariane 5G+, Ariane 5GS și Ariane 5 ES. Versiunea Ariane 5 ECA a avut o capacitate crescută mulțumită mai multor actualizări.

Deși rata de succes a fost ceva mai mică decât predecesorii săi, Ariane 5 a dat startul unei noi ere pentru Europa. Nu doar că a operat cel mai mult timp, dar a dovedit abilitatea Europei de a explora spațiul cosmic, a conferit încredere continentului în propriile sale capabilități și a întruchipat fiabilitatea programului Ariane.

Succesorul Ariane 6 vine cu îmbunătățiri, dar și controverse

Succesorul său vine cu îmbunătățiri. Noua rachetă Ariane 6 va avea un motor Vulcain 2,1 pentru treapta inferioară, un nou motor Vinci pentru cea superioară și va include, la alegere, două sau patru boostere P120C. Ariane 6 este așteptată să fie lansată în 2024, iar intrarea sa pe piață va fi un pas semnificativ pentru Europa.

Ariane 6 este deja controversată din cauza numeroaselor amânări, dar și din cauza lipsei de avans tehnologic precum capacitatea de reutilizabilitate. Chiar și Stéphane Israël, directorul executiv al Arianespace, a spus că nu va opera la fel de mult ca Ariane 5.

Printre altele, „briceagul elvețian” al industriei spațiale europene a lansat cel mai puternic telescop spațial construit vreodată, Telescopul Spațial James Webb, în data de 25 decembrie 2021, iar mai recent, în aprilie 2023, racheta Ariane 5 a lansat sonda Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) în misiunea sa spre Jupiter și sateliții săi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sonda europeană Euclid, lansată cu succes la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9

China și-a doborât propriul record pentru cei mai mulți sateliți lansați cu o singură rachetă

Europa vrea să construiască o rachetă cu propulsie nucleară pentru explorarea spațiului îndepărtat

Momentul în care Starship, cea mai puternică rachetă din lume, explodează după 4 minute de la lansare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase