Home » Știință » Test de cultură generală. Cine a inventat racheta spațială?

Test de cultură generală. Cine a inventat racheta spațială?

Test de cultură generală. Cine a inventat racheta spațială?
Konstantin E. Tsiolkovsky. Foto: NASA
Publicat: 24.07.2023

Aproape în fiecare zi, agențiile spațiale ne uimesc cu progresele făcute în ceea ce privește știința cosmosului. Dar înainte ca tot ceea ce vedem să fi fost posibil, cine a inventat racheta spațială?

În epoca modernă, istoricii zborurilor spațiale recunosc adesea trei „părinți ai rachetelor” care au ajutat la trimiterea primelor rachete în spațiu. Acești indivizi au lăsat o mare amprentă asupra dezvoltării rachetelor așa cum le înțelegem astăzi.

Doar unul dintre cei trei a trăit suficient de mult pentru a vedea rachetele folosite pentru explorarea spațiului.

Cine a inventat racheta spațială?

Așadar, cine a inventat racheta spațială?

Rusul Konstantin E. Tsiolkovsky (1857-1935) a publicat ceea ce acum este cunoscut sub numele de „ecuația rachetei” în 1903, despre care puteți citi mai multe în această descriere a matematicii făcută de către Agenția Spațială Europeană (ESA).

Mai simplu spus, ecuația se referă la relațiile dintre viteza și masa rachetei, precum și cât de repede este eliminat gazul atunci când iese din evacuarea sistemului de propulsie și cât de mult combustibil există.

Robert Goddard (1882-1945) a fost un fizician american care a lansat prima rachetă alimentată cu combustibil lichid, din Auburn, Massachusetts, pe 16 martie 1926.

El deținea două brevete americane pentru utilizarea unei rachete cu combustibil lichid și, de asemenea, pentru o rachetă în două sau trei trepte care folosește combustibil solid, conform NASA.

„Moștenirea” complicată lăsată de un inginer de origine română

Hermann Oberth (1894-1989) s-a născut în România și s-a mutat ulterior în Germania; ca inginer nazist, „moștenirea” lăsată de el este complicată, având în vedere că a lucrat pentru un imperiu opresiv și rasist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Studiile sale asupra rachetelor cu mai multe trepte au fost folosite pentru prima dată pentru atacurile naziste asupra Marii Britanii folosind racheta A4, mai cunoscută nouă drept  V2. Racheta, notează un muzeu german din Oberth, „a folosit 95 de invenții și sugestii ale lui Oberth”. Oberth a trăit până în epoca navetelor spațiale, ceea ce i-a să vadă oamenii zburând în spațiu și să folosind nave spațiale reutilizabile timpurii, notează Space.com.

Vă recomandăm să citiți și:

Alan Arkin, actor, mentor și mult mai mult de-atât. „Este o crimă să te îndoiești de tine însuți”

Jack Nicholson: „Există doar două persoane în viața ta pe care ar trebui să le minți… poliția și iubita”

Daniel Craig, unul dintre cei mai bine plătiți actori ai momentului. „Întotdeauna mi-am păstrat intimitatea, dar acum o protejez și mai mult”

Christian Bale, cel mai bine plătit Batman. „Cred că a încerca prea mult să fie sexy este cel mai rău lucru pe care îl poate face o femeie”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase