Home » Știință » Cum reduci riscul de demență? Pune-ți creierul la contribuție!

Cum reduci riscul de demență? Pune-ți creierul la contribuție!

Cum reduci riscul de demență? Pune-ți creierul la contribuție!
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.07.2023

Adulții trecuți de a doua tinerețe care participă la activități precum șahul, scrisul într-un jurnal sau urmarea unor cursuri au mai multe șanse să limiteze riscul de demență de-a lungul vieții, potrivit unui studiu efectuat recent.

Informația este mai mult decât utilă deoarece, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 55 de milioane de oameni de pe planetă suferă de această boală, majoritatea fiind seniori, potrivit The Guardian.

În ciuda faptului că medicii au subliniat de-a lungul timpului că demența nu este o componentă inevitabilă a procesului de îmbătrânire, riscul poate fi redus printr-un ritm de viață activ, o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos (în care să fie evitat și fumatul).

Demența la bătrânețe nu poate fi evitată, dar poate fi încetinită

Studiul menționat mai sus a fost realizat de experți din Statele Unite ale Americii și din Australia, pe parcursul a câțiva ani, fiind incluși 10.318 voluntari în vârstă de peste 70 de ani fără afecțiuni cognitive sau cardiovasculare. În cadrul cercetării, ei au fost consultați de un medic care să verifice posibilele simptome de demență.

Rezultatele au arătat că activități derulate frecvent precum redactarea scrisorilor și notatul în jurnale, participarea la cursuri educaționale sau folosirea computerului reduc cu 11% riscul dezvoltării demenței de-a lungul a 10 ani. Cei care joacă șah sau care rezolvă puzzle-uri obțin o reducere cu 9% a riscului de această afecțiune.

Trebuie să reducem riscul de boli în rândul populației

Experții subliniază că aceste rezultate reprezintă un semnal pentru autorități, pentru a adopta în viitor decizii menite să reducă riscul de boli în rândul populației. Totuși, ei recunosc că studiul are propriile limitări și este bazat pe informații obținute prin observații.

„Dar înainte de a petrece ore în șir cu jocurile pentru creier, trebuie să ne amintim că acesta nu este un test placebo. Asta înseamnă că încă nu știm ce reprezintă cauza și care este efectul. Abilitatea de a lua parte la activități benefice pot indica, desigur, și alte avantaje, precum sănătate, educație – acestea sunt motive pentru risc redus de demență”, a explicat James Rowe, profesor de neurologie de la Universitatea Cambridge.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Animalul capabil să-și regenereze creierul reprezintă o formă rară de inversare a procesului de domesticire

Patologul care a furat creierul lui Albert Einstein, în căutarea genialității

Micșorarea creierului uman, legată de schimbările climatice

Dieta mediteraneană ar putea întineri creierul cu până la 9 luni

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase