Home » Știință » Dieta mediteraneană ar putea întineri creierul cu până la 9 luni

Dieta mediteraneană ar putea întineri creierul cu până la 9 luni

Publicat: 15.06.2023

Dieta mediteraneană ar putea întineri creierul pacienților cu până la nouă luni, arată cea mai nouă cercetare pe acest subiect.

Trecerea la o dietă plină de legume proaspete și săracă în alimente procesate ar putea face minuni pentru vârsta biologică a creierului, arată o nouă cercetare. Lucrarea a fost publicată în eLife.

Potrivit echipei internaționale de cercetători care a condus studiul, urmarea unei diete mediteraneene bogate în legume, fructe de mare și cereale integrale pare să încetinească semnele de îmbătrânire accelerată a creierului, observate de obicei la obezitate, cu o scădere de până la 1% din greutatea corporală.

Scanările cerebrale efectuate după 18 luni au arătat că dieta mediteraneană ar putea întineri creierul cu aproape 9 luni mai tânără decât era de așteptat în comparație cu estimările vârstei cronologice a creierului.

La fel ca participanții la studiul clinic, s-ar putea să nu vă simțiți atât de bătrâni pe cât ar lăsa de înțeles numărul de ani pe care i-ați trăit sau poate că corpul dumneavoastră simte că îmbătrânește mai repede decât o arată vârsta din buletin, aceasta este diferența dintre vârsta biologică și cea cronologică.

Cercetările arată că vârsta biologică a corpului nu este doar un sentiment: semnele îmbătrânirii biologice pot fi găsite punctate de-a lungul ADN-ului, „scrise” pe capetele cromozomilor sau, după cum sugerează acest studiu, în conexiunile slăbite ale creierului.

Dieta mediteraneană ar putea întineri creierul

Deși un număr tot mai mare de cercetări sugerează că îmbătrânirea biologică cauzată de evenimente stresante ar putea fi reversibilă, acest nou studiu arată că îmbunătățirea dietei poate fi una dintre cele mai simple opțiuni pentru îmbunătățirea stării corporale, indiferent de vârstă, scrie Science Alert.

În cadrul studiului, cercetătorii au scanat creierul a 102 participanți care luau parte la un studiu clinic mai amplu efectuat la un loc de muncă din Israel. Au fost efectuate scanări ale creierului o dată înainte de începerea studiului și din nou după 18 luni, împreună cu o serie de teste ale funcției hepatice, ale nivelurilor de colesterol și ale greutății corporale.

Grupurile au consumat una dintre aceste trei diete: o dietă mediteraneană cu multe nuci, pește și pui în loc de carne roșie; o dietă mediteraneană cu câteva suplimente adăugate, cum ar fi ceaiul verde, pentru polifenoli; sau o dietă bazată pe ghiduri alimentare sănătoase.

Ce rezultate mai poate aduce o astfel de dietă?

Estimările vârstei creierului s-au bazat pe un algoritm care a fost antrenat pe scanări cerebrale de la o cohortă separată de aproape 300 de persoane, modelul prezicând cu exactitate vârsta pe baza măsurătorilor conexiunilor creierului.

În medie, participanții la studiu au slăbit în jur de 2,3 kilograme. Pentru fiecare procent pierdut din greutatea corporală, dieta mediteraneană ar putea întineri creierul cu aproape 9 luni față de vârsta cronologică, au descoperit cercetătorii.

Încă nu se știe exact dacă schimbările în conexiunile creierului se traduc de fapt în îmbunătățiri ale funcționării acestuia. Creierul este o rețea complexă de conexiuni flexibile pe care știința abia începe să le cunoască, deși o analiză recentă sugerează că dieta mediteraneană are un efect pozitiv asupra memoriei la persoanele în vârstă.

Semnele de îmbătrânire încetinită a creierului au fost asociate și cu niveluri mai scăzute de grăsime hepatică și cu un profil lipidic îmbunătățit, dar aceste modificări ar putea fi superficiale sau de scurtă durată.

Importanța unei alimentații sănătoase

„Studiul nostru evidențiază importanța unui stil de viață sănătos, cu un consum mai mic de alimente procesate, dulciuri și băuturi, pentru menținerea sănătății creierului”, spune Gidon Levakov, autor principal și neurolog la Universitatea Ben-Gurion din Negev (Israel).

Acesta ar putea fi un sfat bun și, deși aceste constatări provin dintr-un studiu clinic în care participanților li s-a „prescris” aleatoriu o dietă de urmat, există alte câteva limitări care merită menționate.

Majoritatea participanților au fost bărbați și au completat sondaje online despre dietă și obiceiurile lor de viață, ceea ce înseamnă că datele pot fi denaturate de ceea ce și-au putut aminti sau au ales să raporteze.

Și exercițiile fizice sunt importante

Și nu este vorba doar de mâncare: s-a ținut cont de nivelurile de activitate ale participanților la locul de muncă; aceștia au primit, de asemenea, un abonament gratuit la sală ca parte a studiului, așa că exercițiul fizic a fost și el un factor.

Mai mult, cercetările anterioare au descoperit cum funcționează grăsimile bune dintr-o dietă mediteraneană la nivel celular. Dar a dezvăluit și discrepanțe clare în ceea ce privește cine culege beneficiile pentru sănătate ale unei diete bogate în alimente de bază mediteraneene.

Oamenii cu locuri de muncă bine plătite și cu studii superioare, care își permiteau să cumpere o mulțime de pește și cereale integrale, au avut îmbunătățiri mai mari în sănătatea cardiovasculară decât cei cu venituri mici, chiar dacă urmau aceeași dietă.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce este „bed rotting”, trendul care ține tinerii în pat ore-n șir

Dormitul în camere separate din cauza sforăitului poate ajuta cuplurile

Test de cultură generală. Ne doare întotdeauna în piept atunci când facem infarct?

Un studiu arată că un îndulcitor artificial comun descompune ADN-ul

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase