Sonda spațială BepiColombo a observat o ploaie de electroni ce generează aurore de raze X pe Mercur

20 07. 2023, 18:00

BepiColombo, misiunea comună a Agenției Spațiale Europene (ESA) și a Agenției Japoneze de Explorare Aerospațială (JAXA), a dezvăluit modul în care ploaia de electroni de pe suprafața planetei Mercur poate declanșa aurore de înaltă energie.

Misiunea, care se află în drum spre cea mai interioară planetă a Sistemului Solar din 2018, a efectuat cu succes primul său survol al planetei Mercur la 1 octombrie 2021.

O echipă internațională de cercetători a analizat datele provenite de la trei dintre instrumentele lui BepiColombo în timpul întâlnirii. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista științifică Nature Communications.

Mercur are o atmosferă foarte subțire

Aurorele terestre sunt generate de interacțiunile dintre vântul solar, un flux de particule încărcate, emise de Soare, și un strat superior încărcat electric al atmosferei terestre, numit ionosferă.

Deoarece Mercur are doar o atmosferă foarte subțire, numită exosferă, aurorele sale sunt generate de vântul solar care interacționează direct cu suprafața planetei.

Electronii sunt accelerați în magnetosfera lui Mercur

Misiunea BepiColombo este formată din două nave spațiale, Mercury Planetary Orbiter (MPO), condusă de ESA, și Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO, denumită Mio după lansare), condusă de JAXA, care se află în prezent într-o configurație de andocare pentru croaziera de șapte ani până la orbita finală.

În timpul primului său survol al planetei Mercur, BepiColombo a zburat la doar 200 de kilometri deasupra suprafeței planetei. Observațiile efectuate de instrumentele de plasmă de la bordul Mio au permis primele observații simultane ale diferitelor tipuri de particule încărcate, provenite din vântul solar în apropierea lui Mercur, scrie EurekAlert.

„Pentru prima dată, am fost martorii modului în care electronii sunt accelerați în magnetosfera lui Mercur și aruncați pe suprafața planetei. Deși magnetosfera lui Mercur este mult mai mică decât cea a Pământului și are o structură și o dinamică diferite, avem confirmarea că mecanismul care generează aurorele este același în tot Sistemul Solar”, a explicat autorul principal, Sae Aizawa, de la Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie (IRAP), în prezent la Institutul de Științe Spațiale și Astronautice (ISAS) al JAXA și la Universitatea din Pisa, Italia.

Cum plouă pe suprafața lui Mercur?

În timpul survolului, BepiColombo s-a apropiat de Mercur dinspre partea de noapte a emisferei nordice și s-a apropiat cel mai mult de partea de dimineață a emisferei sudice. A observat magnetosfera din partea de zi a emisferei sudice, iar apoi a trecut din magnetosferă înapoi în vântul solar.

Instrumentele sale au observat cu succes structura și limitele magnetosferei, inclusiv magnetopauza. Datele au arătat, de asemenea, că magnetosfera se afla într-o stare neobișnuit de comprimată, cel mai probabil din cauza condițiilor de presiune ridicată din vântul solar.

Accelerarea electronilor pare să aibă loc datorită proceselor plasmatice din partea de zare a magnetosferei lui Mercur. Electronii de mare energie sunt transportați din regiunea de coadă spre planetă, unde, în cele din urmă, plouă pe suprafața lui Mercur.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ce au descoperit cercetătorii care au măsurat cromul de pe Mercur?

Astronomii sunt mai aproape de a înțelege cum s-a format planeta Mercur

Suprafața planetei Mercur este acoperită cu diamante. Care este cauza acestui fenomen?

Sonda BepiColombo a trimis primele imagini cu Mercur. Survolarea planetei a fost impecabilă