Home » Știință » O planetă aflată la 32 de ani-lumină depărtare de Pământ i-a șocat pe astronomi

O planetă aflată la 32 de ani-lumină depărtare de Pământ i-a șocat pe astronomi

Ilustrație cu o planetă trecând prin fața stelei pitice roșii. Credit foto: NASA, ESA, Joseph Olmsted (STScI)
Publicat: 01.08.2023

O planetă tânără aflată în jurul unei stele pitice roșii se schimbă în moduri imprevizibile, orbită cu orbită.

Este atât de aproape de steaua-gazdă încât este supusă unei explozii consistente de energie, fapt ce îi evaporă atmosfera de hidrogen și o face să se desprindă de planetă.

Dar în timpul unei orbite observate cu Telescopul Spațial Hubble al NASA, planeta părea că nu pierde deloc material, în timp ce o orbită observată un an și jumătate mai târziu a arătat semne clare de pierdere a atmosferei.

Această variabilitate extremă între orbite i-a șocat pe astronomi. „Nu am văzut niciodată ca scăpările atmosferice să treacă de la complet nedetectabile la foarte detectabile într-o perioadă atât de scurtă, atunci când o planetă trece prin fața stelei sale”, a declarat Keighley Rockcliffe de la Dartmouth College din Hanover, New Hampshire.

„Ne așteptam cu adevărat la ceva foarte previzibil, repetabil. Dar s-a dovedit a fi ceva ciudat.”

Planeta i-a șocat pe astronomi

Rockcliffe a fost la fel de nedumerit să vadă, atunci când a fost detectabilă, atmosfera planetei pufăind în fața planetei. ,,Această observație ciudată este un fel de test de rezistență pentru modelarea și fizica privind evoluția planetară. Această observație este atât de interesantă, deoarece reușim să sondăm această interacțiune între stea și planetă”, a spus ea.

Situată la 32 de ani-lumină de Pământ, steaua-mamă AU Microscopii (AU Mic) găzduiește unul dintre cele mai tinere sisteme planetare observate vreodată.

Steaua are o vârstă mai mică de 100 de milioane de ani (o fracțiune minusculă din vârsta Soarelui nostru, care are 4,6 miliarde de ani).

Cea mai interioară planetă, AU Mic b, are o perioadă orbitală de 8,46 zile și se află la aproximativ 1/10 din distanța planetei Mercur față de Soare. Lumea umflată și gazoasă are un diametru de aproximativ patru ori mai mare decât cel al Pământului, scrie EurekAlert.

Planeta are un diametru de patru ori mai mare decât cel al Pământului

AU Mic b a fost descoperită de Telescoapele Spațiale Spitzer și TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) ale NASA în 2020.

A fost reperată prin metoda tranzitului, ceea ce înseamnă că telescoapele pot observa o ușoară scădere a luminozității stelei atunci când planeta trece prin fața ei.

Piticele roșii precum AU Microscopii sunt cele mai abundente stele din galaxia noastră Calea Lactee. Prin urmare, ele ar trebui să găzduiască majoritatea planetelor din galaxia noastră. Dar pot fi planetele care orbitează în jurul unor stele pitice roșii precum AU Microscopii b ospitaliere pentru viață?

O provocare cheie este faptul că piticele roșii tinere au erupții stelare feroce, care emit radiații care se usucă. Această perioadă de activitate intensă durează mult mai mult decât cea a stelelor precum Soarele nostru.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Au trecut 47 de ani de la amartizare, momentul în care omenirea a luat contact cu Planeta Roşie

O planetă „capturată” necunoscută s-ar ascunde la marginea Sistemului Solar

Unul dintre sateliții naturali ai lui Marte se va izbi de Planeta Roșie. Când va avea loc coliziunea?

Un studiu sugerează că viața ar putea exista pe cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase