Home » Știință » Ce temperatură ar trebui să ai în cameră pentru un somn mai odihnitor?

Ce temperatură ar trebui să ai în cameră pentru un somn mai odihnitor?

Publicat: 30.08.2023

O nouă cercetare arată că adulții în vârstă au parte de un somn mai odihnitor și mai eficient atunci când temperatura ambiantă a încăperii pe timpul nopții este cuprinsă între 20 și 25 de grade Celsius.

Autorii au observat o tendință generală: o scădere cu 5-10% a eficienței somnului pe măsură ce temperatura ambiantă pe timp de noapte crește de la 25°C la 30°C. Foarte important, această cercetare dezvăluie, de asemenea, diferențe substanțiale între indivizi în ceea ce privește temperatura optimă a dormitorului.

„Aceste rezultate evidențiază potențialul de a îmbunătăți calitatea somnului la adulții în vârstă prin optimizarea mediului termic la domiciliu și subliniind importanța ajustărilor personalizate de temperatură în funcție de nevoile și circumstanțele individuale”, a declarat cercetătorul principal, dr. Amir Baniassadi, de la Hinda and Arthur Marcus Institute for Aging Research din cadrul Hebrew SeniorLife și de la Harvard Medical School (SUA).

„În plus, studiul subliniază impactul potențial al schimbărilor climatice asupra calității somnului la adulții în vârstă, în special la cei cu statut socioeconomic mai scăzut, și sprijină creșterea capacității lor de adaptare pe măsură ce temperaturile nocturne cresc în orașele din întreaga țară”, a spus Baniassadi, citat de EurekAlert.

Știați că puteți avea un somn mai odihnitor doar controlând temperatura dormitorului?

Acest studiu observațional longitudinal examinează asocierea dintre temperatura din timpul nopții din dormitor și calitatea somnului la un eșantion de adulți în vârstă din comunitate. Folosind monitoare de somn portabile și senzori de mediu, cercetătorii au monitorizat durata somnului, eficiența și neliniștea pe o perioadă lungă de timp în casele participanților, controlând în același timp potențialii factori de confuzie și alte variabile.

Studiul a colectat aproape 11.000 de nopți de somn și date de mediu de la 50 de adulți în vârstă. Asociațiile au fost în primul rând neliniare și au fost observate variații substanțiale de la un subiect la altul.

Descoperirile au fost publicate în Science of The Total Environment.

Asocierea dintre somn și factorii de mediu

Adulții în vârstă se confruntă adesea cu un somn inadecvat, agitat și perturbat, care, la rândul său, influențează multe aspecte legate de sănătatea și starea lor de bine, cum ar fi funcția cognitivă și fizică, starea de spirit și afectul, iritabilitatea și reacția la stres, productivitatea, gestionarea diabetului și riscul de boli cardiovasculare.

Somnul de slabă calitate este disproporționat mai frecvent în rândul adulților în vârstă. Între timp, cercetările asupra cauzelor sale s-au concentrat în mare parte pe factorii fiziologici și comportamentali, în ciuda dovezilor care sugerează că mediul în care doarme persoana poate fi la fel de influent.

Ca rezultat, în timp ce numeroase intervenții medicale și comportamentale au fost dezvoltate pentru a oferi un somn mai odihnitor, potențialul intervențiilor de mediu a fost în mare măsură trecut cu vederea.

În acest context, legătura dintre temperatura ambiantă a locuinței și somn la adulții în vârstă poate fi o țintă potențială pentru a avea un somn mai odihnitor, ceea ce i-a motivat pe cercetători să efectueze acest studiu. Autorii intenționează să continue această direcție de lucru, concentrându-se pe impactul potențial al schimbărilor climatice asupra somnului la adulții în vârstă cu venituri mici și dezvoltând intervenții pentru a le optimiza mediul.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este singurul os din corpul uman ce nu poate fi rupt?

Un organ considerat inutil ar putea să ne protejeze împotriva cancerului

Ar putea un sutien să detecteze cancerul mamar? O tânără inventatoare crede că da!

Riscul de boli cardiovasculare ar putea fi identificat ușor cu apa de gură

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase