Test de cultură generală. Câte laturi are un heptadecagon?

11 09. 2023, 11:00

În jurul nostru există o multitudine de figuri geometrice, iar una dintre acestea este heptadecagonul. Câte laturi are un heptadecagon?

Câte laturi are un heptadecagon? Poligonul regulat cu 17 laturi se numește heptadecagon, sau uneori heptakaidecagon.

Gauss a dovedit în 1796 (când avea 19 ani) că heptadecagonul poate fi construit cu un compas și cu o riglă. Dovada lui Gauss apare în lucrarea sa monumentală Disquisitiones Arithmeticae, potrivit Wolfram MathWorld.

Câte laturi are un heptadecagon și legătura acestei figuri geometrice cu Gauss

Carl Friedrich Gauss, numele original fiind Johann Friedrich Carl Gauss, s-a născut pe 30 aprilie 1777, în Brunswick, Germania și a decedat pe 23 februarie 1855, în Göttingen, Hanovra).

Gauss a fost un matematician german, considerat în general unul dintre cei mai mari matematicieni ai tuturor timpurilor, aducând contribuții la teoria numerelor, geometrie, teoria probabilității, geodezie, astronomia planetară, teoria funcțiilor și teoria potențialului (inclusiv electromagnetism), conform Britannica.

Gauss era singurul copil al unor părinți săraci. A fost rar printre matematicieni prin faptul că era o minune a calculului și și-a păstrat capacitatea de a face calcule elaborate în minte pentru cea mai mare parte a vieții sale.

Unul dintre cei mai buni matematicieni ai vremurilor sale

Impresionați de această abilitate și de darul său pentru limbi străine, profesorii săi și mama sa devotată i l-au recomandat ducelui de Brunswick în 1791, care i-a acordat asistență financiară pentru a-și continua educația la nivel local și apoi pentru a studia matematica la Universitatea din Göttingen din 1795 până în 1798.

Lucrarea de pionierat a lui Gauss l-a stabilit treptat drept matematicianul proeminent al epocii, mai întâi în lumea vorbitoare de limbă germană și apoi mai departe.

Prima descoperire semnificativă a lui Gauss, în 1792, a fost că un poligon regulat cu 17 laturi poate fi construit folosind doar o riglă și un compas. Semnificația descoperirii nu constă în rezultat, ci în demonstrație, care s-a bazat pe o analiză profundă a factorizării ecuațiilor polinomiale și a deschis ușa ideilor ulterioare ale teoriei lui Galois.

Vă recomandăm să citiți și:

Rita Hayworth, cea mai carismatică actriță a anilor ’40. Și cele mai strălucitoare stele de cinema plâng câteodată

Sundar Pichai, cel mai tare om de la Google. „Poartă-ți eșecurile ca pe o medalie de onoare”

Lumea lui Ridley Scott, de la „Alien” la „Ultimul duel”. Este în top 25 cei mai bogați regizori

Lordul Francis Bacon și dezgustul său pentru filosofia aristotelică „nefructuoasă”