Home » Știință » O substanță găsită în Ozempic ajută dependenții de alcool, spun cercetătorii

O substanță găsită în Ozempic ajută dependenții de alcool, spun cercetătorii

Publicat: 04.12.2023

În încă o potențială victorie pentru popularul medicament pentru scăderea în greutate, oamenii de știință au descoperit că semaglutida ajută dependenții de alcool.

Publicat în The Journal of Clinical Psychiatry, acest nou studiu realizat la University of Oklahoma și Oklahoma State University (SUA) este cel mai recent dintr-o serie de studii care explorează aplicații mai largi posibile pentru substanță, găsită în medicamentul modern, dar controversat, pentru scăderea în greutate Wegovy și în medicamentul pentru diabet Ozempic.

Conform unui comunicat de presă al University of Oklahoma, acesta este primul studiu care examinează dacă semaglutida ajută dependenții de alcool (AUD), tulburare cunoscută în mod colocvial drept alcoolism.

Semaglutida ajută dependenții de alcool

Analizând rezultatele a șase pacienți care au folosit semaglutida pentru scăderea în greutate, echipa condusă de Kyle Simmons, de la OSU, și Jesse Richards, de la OU, a descoperit că toți cei șase au experimentat o „reducere semnificativă” a simptomelor. Deși nici comunicatul de presă, nici studiul nu descriu care simptome au fost ameliorate în urma utilizării semaglutidei, DSM-5 descrie AUD pe un spectru de la ușor la sever, cu criterii care variază de la a se îmbolnăvi din cauza consumului de alcool sau toleranță crescută la alcool până la a intra în situații riscante sau periculoase sau a nu putea opri gândul la băutură.

Este de remarcat faptul că multe dintre simptomele AUD sunt legate de controlul dorinței, care pare să fie efectul secundar cel mai semnificativ și curios al semaglutidei. Medicamentul îi aparține unei clase de medicamente cunoscute sub numele de agoniste ale peptidei glucagon-like 1 (GLP-1), care par să imite senzația de sațietate, inhibând astfel, aparent, și pofta de mâncare.

Pe lângă ajutorul acordat persoanelor în gestionarea dorinței de a mânca, au existat tot mai multe discuții din partea pacienților care au raportat că luarea de semaglutidă pentru scăderea în greutate sau diabet i-a ajutat, în mod fascinant, să depășească dependențe de tot felul, de la cumpărături la alcool, scrie Futurism.

Încă o victorie pentru semaglutidă

Într-un interviu acordat ziarului Tulsa World, Richards, expert în medicina obezității, a spus că a auzit un număr semnificativ de relatări despre oameni care simt o poftă mai redusă de a bea atunci când iau semaglutidă.

„Acesta a fost unul dintre lucrurile mari care au adus acest subiect în discuție. Oamenii raportau asta spontan”, a spus el.

Unul dintre pacienții săi, care anterior putea consuma o ladă întreagă de bere în câteva ore, a spus că, atunci când a început să ia semaglutidă, dorința sa pentru bere a dispărut aproape în totalitate, a relatat Richards.

„Acesta a fost primul lucru care mi-a atras atenția”, a spus farmacologul.

Deși acest studiu este evident departe de a fi o dovadă concludentă că semaglutida poate ajuta persoanele care își doresc să își reducă consumul de alcool, este intrigant printr-o dimensiune de eșantion mică, dar este încă o realizare pentru semaglutidă.

Vă recomandăm să citiți și:

Pasta de dinți pentru alergie la arahide ar putea deveni realitate

Un parazit existent la pisici afectează persoanele în vârstă

O nouă metodă pentru regenerarea țesutului muscular

Stresul din primii ani de viață afectează creierul mai mult decât un traumatism cranian

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase