Home » Știință » Un studiu major a identificat cauza principală a obezității

Un studiu major a identificat cauza principală a obezității

Publicat: 22.10.2023

Fructoza, a descoperit o nouă lucrare, este cauza principală a obezității. Deși nu este cea mai mare sursă de aport caloric, declanșează nevoia de a mânca alimente mai grase în cantități mai mari, ceea ce duce la excesul de mâncare.

O analiză majoră, condusă de medicul Richard Johnson, de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus (SUA), sugerează că cea mai bună modalitate de a scădea în greutate nu este reducerea consumului fie de zaharuri, fie de carbohidrați, ci pe al ambelor.

„Deși practic toate ipotezele recunosc importanța reducerii alimentelor ultraprocesate și junk, rămâne neclar dacă accentul ar trebui să fie pe reducerea aportului de zahăr sau a carbohidraților cu glicemie ridicată, sau a grăsimilor și a grăsimilor polinesaturate sau pur și simplu pe creșterea aportului de proteine”, scriu cercetătorii în lucrare.

„Aici, analizăm diferitele ipoteze alimentare pentru cauza principală a obezității. Propunem că toate diferitele ipoteze sunt în mare măsură corecte și că, deși din exterior par incompatibile, toate pot fi unificate pe baza unei alte ipoteze cunoscute sub numele de ipoteza supraviețuirii fructozei”, adaugă aceștia.

Care este cauza principală a obezității?

Fructoza este un tip de zahăr care poate fi găsit în mod natural în fructe, unde este echilibrat de vitaminele și fibrele din acestea. Dar se găsește și în îndulcitori precum zahărul de masă și siropul de porumb bogat în fructoză, în cantități mult mai mari. De asemenea, organismul poate produce fructoză din carbohidrați, cum ar fi glucoza și alimentele sărate.

Johnson și colegii săi au făcut un studiu exhaustiv al tuturor factorilor cunoscuți care contribuie la obezitate și au descoperit că metabolismul fructozei în organism provoacă o scădere a unui compus numit adenozin trifosfat (ATP). ATP furnizează energie pentru procesele celulare ale corpului; când nivelul ATP scade la un nivel suficient de scăzut, este un semnal pentru corp că are nevoie de mai mult combustibil. Acest lucru provoacă foame, explică Science Alert.

Aceasta este ceea ce cercetătorii numesc ipoteza supraviețuirii fructozei și leagă împreună diferite teorii despre ce anume cauzează obezitatea, chiar și pe teoriile care par extrem de incompatibile, cum ar fi aportul de grăsimi versus aportul de carbohidrați.

„În esență, aceste teorii, care pun o multitudine de factori metabolici și dietetici în centrul epidemiei de obezitate, sunt toate piese ale unui puzzle unificate de o ultimă piesă: fructoza. Fructoza este cea care determină metabolismul nostru să intre în modul de putere redusă și să ne pierdem controlul asupra poftei de mâncare, dar alimentele grase devin sursa majoră de calorii care conduc la creșterea în greutate”, spune Johnson.

Cum funcționează fructoza în organism?

Dar este un mod fals de putere redusă. Fructoza doar imită o stare de energie scăzută prin reducerea ATP-ului din celulele corpului, chiar și atunci când există o mulțime de energie disponibilă sub formă de grăsime stocată. Fructoza blochează practic corpul să folosească acea energie stocată.

În unele contexte, acesta este un lucru bun. Urșii care se pregătesc pentru hibernare își pot păstra intacte rezervele de grăsime mâncând fructe. Dar consumul de alimente și de băuturi dulci la oameni, spun cercetătorii, este calea către excesul nesănătos.

„Acest mecanism bazat pe evoluție este folosit pentru a ajuta animalele în depozitarea grăsimilor atunci când hrana încă este disponibilă înainte de o lipsă de alimente așteptată. Deși menită să ajute supraviețuirea pe termen scurt, cu supra-angajarea cronică, această cale trece de la a fi benefică la a conduce multe dintre bolile moderne de astăzi”, scriu cercetătorii.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina exact cum funcționează acest lucru, deoarece majoritatea cercetărilor privind modul în care funcționează fructoza se bazează pe animale. Cu toate acestea, descoperirile reprezintă un pas important în rezolvarea acestei crize de sănătate în creștere.

Cercetarea a fost publicată în Obesity.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Câți atomi are corpul uman?

Medicii testează terapia genică pentru a vindeca un tip de surditate

Test de cultură generală. Care este cel mai rapid mușchi din corpul uman?

O mână bionică revoluționară a fuzionat cu oasele, mușchii și nervii unei femei

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase