Home » Știință » Galaxia noastră se deformează și de vină ar putea fi un eveniment misterios

Galaxia noastră se deformează și de vină ar putea fi un eveniment misterios

Foto: Stefan Payne-Wardenaar/Robert Gendler/ESO
Publicat: 27.09.2023

Un halou invizibil de materie întunecată nealiniată ar putea explica faptul că galaxia noastră se deformează la capete.

Oamenii de știință au crezut inițial că galaxia Calea Lactee a fost un disc plat dominat de două brațe spiralate care trec de stele dintr-o bară centrală, dar măsurătorile efectuate începând cu mijlocul secolului al XX-lea arată că galaxia noastră se deformează.

Deformarea are loc mai ales la granițele galaxiei noastre, acolo unde unele regiuni se îndoaie înspre jos, în timp ce altele se înclină în sus, astfel că seamănă cu o pălărie de tip sombrero. Acum, simulările pe computer ar fi putut dezvălui cauza: un eveniment misterios care a scos din aliniere haloul invizibil de materie întunecată al galaxiei noastre. Oamenii de știință și-au publicat descoperirile în revista Nature Astronomy.

Galaxia noastră se deformează, dar de ce?

„Aceste rezultate, în combinație cu datele din haloul stelar, oferă dovezi convingătoare că galaxia noastră este încorporată într-un halou de materie întunecată înclinată”, au scris cercetătorii în studiu.

Materia întunecată este un tip de materie misterios și oarecum contradictoriu. Acest tip reprezintă 85% din materia universului; dar pentru că nu interacționează direct cu lumina, este complet invizibil.

Cu toate acestea, oamenii de știință pot observa efectele gravitaționale ale materiei întunecate asupra mediului înconjurător. Aceasta își face cunoscută prezența prin: accelerarea stelelor la viteze altfel inexplicabile în timp ce orbitează în jurul centrelor galactice; deformarea luminii stelelor îndepărtate; și dând formă haloului galactic al Căii Lactee.

Haloul galactic, o vastă sferă de stele care plutește precum frunzele pe un iaz de materie întunecată, se odihnește chiar dincolo de brațele spiralate ale Căii Lactee. Într-un studiu din 2022, astronomii au investigat această regiune folosind nava spațială Gaia a Agenției Spațiale Europene, care cartografiază pozițiile și mișcările celor aproximativ 2 miliarde de stele ale Căii Lactee. Cercetând cu atenție datele de la Gaia, ei au descoperit că stelele suspendate în haloul galactic erau ciudat de neregulate.

Înclinarea haloului de materie întunecată

Pentru a vedea ce ar putea însemna un halo stelar dezechilibrat pentru haloul de materie întunecată în care este suspendat, cercetătorii au folosit un model computerizat pentru a recrea o galaxie tânără asemănătoare Căii Lactee cu un halo de materie întunecată înclinat cu 25 de grade față de discul său. După ce au simulat galaxia peste 5 miliarde de ani, cercetătorii au descoperit că au creat o galaxie foarte asemănătoare cu a noastră.

„Aici arătăm că un halo întunecat înclinat în aceeași direcție cu haloul stelar poate induce o deformare și erupție în discul galactic la aceeași amplitudine și orientare ca datele”, au scris cercetătorii, potrivit Space.com.

Nu este clar ce anume a făcut ca materia întunecată din jurul galaxiei noastre să-și modifice înclinarea, dar simulările cercetătorilor sugerează că este probabil să fi fost o coliziune gigantică, probabil de la o altă galaxie care intra în a noastră. Această coliziune ar fi putut determina haloul de materie întunecată să se încline în sus cu până la 50 de grade înainte de a oscila încet până la cota sa actuală de 20 de grade.

Vă recomandăm să citiți și:

Very Large Telescope de la ESO a ajutat astronomii să descopere o Cruce Einstein

Șeful NASA a răspuns la întrebarea: Există viață în Univers?

O „bulă de galaxii” imensă ar putea fi o fosilă de la Big Bang

Așa-zisele „resturi interstelare” găsite în Oceanul Pacific ar fi cu totul altceva

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase