Home » Știință » „Oportunitate unică în viață”: O stea va dispărea de pe cerul nopții în data de 12 decembrie

„Oportunitate unică în viață”: O stea va dispărea de pe cerul nopții în data de 12 decembrie

„Oportunitate unică în viață”: O stea va dispărea de pe cerul nopții în data de 12 decembrie
Betelgeuse, supergiganta roșie din constelația Orion. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10.12.2023

Betelgeuse, una dintre cele mai vizibile stele de pe cerul nopții, are un comportament ciudat de ceva timp. Supergiganta roșie, aflată în constelația Orion, și-a pierdut brusc din strălucire în anul 2019, iar astronomii s-au gândit atunci dacă nu cumva era pe punctul de a exploda.

Acum, oamenii de știință se așteaptă ca steaua să dispară cu totul, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, în data de 12 decembrie 2023.

Cercetătorii au anunțat că un asteroid numit 319 Leona va eclipsa steaua Betelgeuse timp de aproximativ 5 secunde, în același mod în care Luna eclipsează Soarele.

„Este o oportunitate unică în viață”

Astfel, astronomii vor avea oportunitatea de a colecta informații importante despre Betelgeuse (denumire pronunțată la fel ca personajul Beetlejuice al regizorului Tim Burton), ce ar putea fi de mare ajutor pentru înțelegerea modului în care se formează sistemele planetare.

„Este excepțional. În esență, este o oportunitate unică în viață”, a spus astrofizicianul Miguel Montargès de la Observatorul din Paris, Franța, potrivit ScienceAlert.

Asteroizii trec prin fața stelelor tot timpul. Însă, aceștia sunt de obicei atât de mari încât ascund în totalitatea lumina stelei. În cazul de față, asteroidul 319 Leona are mărimea perfectă pentru a crea „un inel de foc” ce va putea fi observat de pe Pământ.

Asteroidul va bloca o parte din lumina de la Betelgeuse

Asta înseamnă că asteroidul va bloca lumina stelei Betelgeuse însă o parte din strălucirea sa va continua să fie văzută, astfel că unele trăsături mai puțin cunoscute ale stelei vor putea fi observate de pe planeta noastră.

Dispariția lui Betelgeuse de pe cer va putea fi observată de locuitorii din sudul Europei, mai precis Turcia, Grecia, sudul Italiei, sudul Spaniei și Portugalia. Poți verifica AICI dacă te afli într-un loc bun de observație!

Cum putem vedea în direct dispariția stelei Betelgeuse?

Pentru a vedea steaua cu ochiul liber, mai întâi trebui să identifici primele trei stele ce alcătuiesc Centura lui Orion. Apoi, spre stânga, vei putea vedea o stea roșiatică; aceasta este Betelgeuse.

„Inelul de foc” creat de asteroid nu va putea fi văzut decât cu cele mai performante telescoape. De asemenea, pentru cei care nu vor putea vedea dispariția lui Betelgeuse, Virtual Telescope Project va transmite în direct evenimentul în data de 12 decembrie, începând cu ora 3:00 (ora României).

Vă mai recomandăm să citiți și:

A fost descoperită o stea extrem de săracă în metale

O planetă din fier pur, de mărimea Pământului, orbitează o stea din apropiere

A fost descoperită cea mai magnetică stea masivă de până acum

Astronomii au identificat cea mai rece stea care emite unde radio

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase