Home » Știință » Meteorii Cometei lui Halley ating punctul maxim! Cum să vezi Orionidele în 2023?

Meteorii Cometei lui Halley ating punctul maxim! Cum să vezi Orionidele în 2023?

Meteorii Cometei lui Halley ating punctul maxim! Cum să vezi Orionidele în 2023?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.10.2023

Orionidele își ating punctul maxim. În noaptea dintre 21 și 22 octombrie, Pământul va trece prin regiunile centrale ale norului de praf ce a făcut parte cândva din coada cometei lui Halley (cometa 1P/Halley).

În timpul punctului maxim al Orionidelor, preconizat pentru ora 03:05 (ora României), în noaptea dintre 21 și 22 octombrie, vom putea vedea până la 20 sau chiar 30 de meteori pe oră, dacă reușim să privim cerul nopții dintr-un loc ferit de poluarea luminoasă. Orionidele sunt numite astfel pentru că par să provină din constelația Orion.

Nu este necesar niciun echipament special pentru a vedea meteorii, doar îmbrăcăminte călduroase și multă răbdare. Ploile de meteori sunt spectaculoase și adevărate minuni ale lumii în care trăim, însă ochii noștri au nevoie de ceva timp ca să se obișnuiască întunericului nopții.

Cel mai bun moment pentru a observa Orionidele în 2023

Cel mai bun moment pentru a observa meteorii Cometei lui Halley este între miezul nopții și chiar înainte de răsăritul Soarelui, atunci când radiantul ploii de stele, constelația Orion, este mai sus pe cer. De asemenea, trebuie să avem în vedere faptul că, anul acesta, Luna va străluci cu o intensitate de 37% la momentul maxim al Orionidelor.

Din emisfera sudică, punctul radiant (locul de origine al Orionidelor) va fi în cerul nordic, iar în general va fi situat într-un loc ceva mai sus pe cerul nopții în această perioadă din an, astfel că observarea meteorilor va fi ceva mai ușoară, potrivit The Guardian.

Cometa ce poartă numele astronomului englez Edmond Halley

Cometa lui Halley are nevoie de aproximativ 76 de ani pentru a orbita Soarele și va ajunge din nou în Sistemul Solar abia în 2061. Cometa poartă numele astronomului englez Edmond Halley, care a studiat relatările despre observațiile de comete în apropiere de Pământ în 1531, 1607 și 1682.

Halley a ajuns la concluzia că toate acele observații erau cu aceeași cometă ce continua să revină la planeta noastră. Halley a prezis că această cometa va reveni în 1758. Deși nu a trăit suficient de mult încât să vadă cu ochii lui întoarcerea cometei (prezisă în mod corect), corpul ceresc i-a primit numele în semn de omagiu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Webb a surprins „scurgerea” supersonică a unei stele tinere

O gaură neagră de mărimea unei stele emite semnale radio pe care astronomii nu le pot explica

„Stele căzătoare” au fost descoperite în atmosfera Soarelui

Calea Lactee ar conține mii de stele dintr-o altă galaxie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase