Home » Știință » Utilizarea rețelelor sociale, legată de comportamente riscante în cazul tinerilor

Utilizarea rețelelor sociale, legată de comportamente riscante în cazul tinerilor

Publicat: 05.12.2023

Utilizarea rețelelor sociale este asociată cu unele comportamente riscante pentru sănătate în rândul tinerilor, cum ar fi creșterea consumului de alcool, droguri și tutun, comportament antisocial, comportamente sexuale riscante și jocuri de noroc.

Analiza a fost publicată în The BMJ.

Expunerea la comportamente riscante pentru sănătate pe rețelele sociale, cum ar fi publicitatea la alcool, a avut parte de cele mai puternice dovezi că este dăunătoare, în special în ceea ce privește consumul de alcool și alimentația nesănătoasă. Cercetătorii spun că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili cauzalitatea, pentru a înțelege efectele asupra inegalităților în sănătate și pentru a determina care aspecte ale rețelelor sociale sunt cele mai dăunătoare.

Utilizarea rețelelor sociale s-a extins rapid și este acum recunoscută de unii drept un mijloc de a promova sănătatea, dar există preocupări cu privire la impactul său potențial asupra comportamentelor nesănătoase în rândul adolescenților.

Tinerii au șanse mai mari de a dezvolta comportamente riscante pentru sănătate din cauza rețelelor sociale

Analize anterioare au identificat legături dăunătoare între rețelele sociale și unele comportamente riscante, dar s-au concentrat doar pe studenți, nu au investigat în mod specific rețelele sociale și nu au evaluat calitatea studiilor.

Pentru a acoperi acest gol de cunoștințe, cercetătorii au căutat să examineze asocierea dintre utilizarea rețelelor sociale și comportamentele nesănătoase în rândul adolescenților (10–19 ani), scrie Medical Xpress.

Descoperirile lor se bazează pe analiza a peste 250 de măsurători despre rețele sociale raportate în 73 de studii din perioada 1997-2022, care implicau 1,4 milioane de adolescenți (cu o vârstă medie de 15 ani). Majoritatea studiilor au fost efectuate în țări cu venituri mari și au avut calitate variabilă, dar cercetătorii au putut evalua certitudinea probelor utilizând sistemul recunoscut GRADE.

Care este „doza recomandată” de utilizare a social media?

Analizele lor au arătat că utilizarea frecventă sau zilnică a rețelelor sociale a fost asociată cu șanse mai mari de consum de alcool (48%), consum de droguri (28%) și consum de tutun (85%) în comparație cu utilizarea rară sau nu zilnică.

Utilizarea frecventă sau zilnică a rețelelor sociale a fost, de asemenea, asociată cu comportamente sexuale riscante, cum ar fi sextingul, sexul tranzacțional și utilizarea inconstantă a prezervativului (77%), comportament antisocial, cum ar fi hărțuirea, agresiunea fizică și comportamentul agresiv/delincvent (73%), și cu șanse de aproape trei ori mai mari de a juca jocuri de noroc, în comparație cu utilizarea rară sau non-zilnică.

Expunerea la conținut cu comportamente riscante pentru sănătate pe rețelele sociale a avut cele mai puternice dovezi de daună, în special în ceea ce privește alimentația nesănătoasă și consumul de alcool, în comparație cu lipsa expunerii.

Pentru consumul de alcool, s-au găsit asocieri mai puternice pentru adolescenții cu vârsta de 16 ani și peste, și pentru expunerea la conținutul generat de utilizatori în comparație cu conținutul generat de marketeri.

Mai mult, petrecerea a cel puțin două ore pe zi pe rețelele sociale a dublat șansele de consum de alcool, în comparație cu utilizarea pentru mai puțin de două ore pe zi.

Într-o oarecare măsură, aceste comportamente riscante pentru sănătate sunt firești pentru tineri

Cercetătorii subliniază că majoritatea măsurătorilor despre rețelele sociale s-au bazat pe memoria personală și nu pot exclude posibilitatea ca alți factori neînregistrați, cum ar fi comportamentele de risc ale părinților, să fi influențat rezultatele.

Cu toate acestea, aceasta a fost o analiză cuprinzătoare, iar cercetătorii au luat măsuri pentru a minimiza impactul factorilor precum variația în designul studiilor și biasul de publicare.

„Comportamentele experimentale și de asumare a riscurilor sunt o parte inerentă a adolescenței. Cu toate acestea, deoarece limitele de siguranță pentru lumea digitală încă evoluează, s-ar putea impune precauții în sectorul academic, guvernamental, de sănătate și educațional înainte ca riscurile utilizării rețelelor sociale de către adolescenți să fie pe deplin înțelese”, scriu oamenii de știință.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu descoperă un dezavantaj surprinzător al exercițiilor fizice

Dispozitivul care poate menține creierul viu fără corp

Creierul copiilor este modelat de timpul petrecut pe dispozitive digitale, arată studiile

Un studiu arată că magicienii sunt mai puțin predispuși la tulburări mintale

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase