Home » Știință » Ce înălțime trebuie să aibă partenerul ideal? Un studiu sugerează că ar trebui să ne revizuim așteptările

Ce înălțime trebuie să aibă partenerul ideal? Un studiu sugerează că ar trebui să ne revizuim așteptările

Publicat: 16.06.2023

Dacă petreceți cinci minute în orice aplicație de întâlniri, veți putea observa că, pe lângă lista de calități căutate, oamenii au o preferință specifică pentru una dintre caracteristicile corpului uman: înălțimea partenerului ideal.

Un studiu a analizat preferințele oamenilor pentru înălțimea partenerilor și a găsit câteva diferențe notabile între bărbați și femei, dar, în general, se pare că toată lumea trebuie să-și revizuiască un pic așteptările.

O echipă internațională de cercetători a recrutat un eșantion de peste 500 de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 77 de ani din Canada, Cuba, Norvegia și SUA. Pe lângă faptul că le-a fost măsurată înălțimea, participanții au fost întrebați despre înălțimea partenerului ideal atât pentru relațiile pe termen scurt, cât și pentru cele pe termen lung.

Participanților le-au fost arătate ilustrații simple cu corpuri masculine și feminine cu înălțimile notate și li s-a cerut să aleagă înălțimea preferată pentru un partener de oricare sex (93% din eșantion și-a raportat sexualitatea ca fiind heterosexuală).

Participanților li s-a permis să selecteze mai multe răspunsuri dacă au simțit cu tărie că mai multe opțiuni de înălțime sunt preferate în mod egal, dar acest lucru s-a întâmplat în câteva cazuri (2,6%).

În cadrul eșantionului, înălțimea medie a participanților de sex masculin a fost de 1.78 metri, în timp ce pentru participanții de sex feminin a fost de 1.65 metri.

Care este înălțimea partenerului ideal?

Rezultatele au arătat în mod clar că majoritatea oamenilor ar trebui să-și revizuiască așteptările atunci când vine vorba de înălțimea partenerului ideal. Bărbații au preferat, în medie, femeile care nu erau doar mai scunde decât ei, ci și cu 2,5 centimetri mai scunde decât înălțimea medie a femeilor din țările lor. În același timp, femeile și-au dorit, în medie, ca bărbații să fie mai înalți decât ele și cu 2,3 centimetri mai înalți decât înălțimea medie a bărbaților din țările lor, relevă IFL Science.

La bărbați, a existat și o diferență interesantă în ceea ce privește relațiile pe termen scurt față de relațiile pe termen lung: ei au preferat femeile mai scunde pentru relații pe termen mai scurt.

Preferințele de înălțime au fost observate în multe culturi diferite, dar înainte de acest studiu, nu se știa că preferința înălțimii se poate schimba în funcție de durata unei relații.

„Aceste rezultate oferă dovezi preliminare că, pe lângă preferințele de partener pentru alte trăsături fizice legate de calitatea partenerului, cum ar fi masculinitatea în corp, față și voce, preferințele asortative pentru înălțime variază în funcție de durata așteptată a relației, dar acest lucru a fost, în mod surprinzător, observat doar în preferințele pentru înălțimea femeilor”, scriu cercetătorii în lucrare.

Limitările studiului

Unele dintre limitările studiului includ faptul că au fost folosite reprezentări vizuale ale înălțimii, spre deosebire de interacțiuni naturale cu oameni reali, ceea ce ar putea produce rezultate diferite. Lucrările viitoare ar putea urmări, de asemenea, să includă participanți dintr-o gamă mai largă de țări. De asemenea, merită remarcat faptul că participanții care au participat în SUA au făcut acest lucru prin intermediul unei platforme online și și-au raportat singuri înălțimea, mai degrabă decât să le fie măsurată direct de către cercetători.

Este natural ca oamenii să aibă preferințe cu privire la tot felul de caracteristici ale unui potențial partener, iar înălțimea este doar un exemplu în acest sens.

Studiul este publicat în Frontiers in Psychology.

Vă recomandăm să citiți și:

O mutație genetică rară îi permite unei femei să nu simtă niciun fel de durere

Oamenii care au această încrețitură în plus pe degetul mic sunt o raritate

De ce le place oamenilor atât de mult mâncarea picantă?

Unde stochează creierul toate amintirile?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase