Home » Știință » Călătoria în timp fără paradoxuri este teoretic posibilă, spun fizicienii

Călătoria în timp fără paradoxuri este teoretic posibilă, spun fizicienii

Publicat: 23.12.2023

Nimeni nu a reușit încă să călătorească în timp, dar călătoria în timp fără paradoxuri continuă să îi fascineze pe oamenii de știință.

După cum arată filmele precum „The Terminator”, „Donnie Darko”, „Back to the Future” și multe altele, deplasarea în timp generează multe probleme pentru regulile fundamentale ale Universului: dacă te întorci în timp și îți împiedici părinții să se întâlnească, cum poți exista pentru a te întoarce în timp?

Aceasta este o dilemă monumentală cunoscută sub numele de „paradoxul bunicului”, dar acum câțiva ani, studentul la fizică Germain Tobar, de la Universitatea din Queensland (Australia), a realizat calculele pentru a face posibilă călătoria în timp fără paradoxuri.

Călătoria în timp fără paradoxuri este posibilă!

„Dinamica clasică spune că dacă cunoaștem starea unui sistem la un moment dat, aceasta ne poate spune întreaga istorie a sistemului. Cu toate acestea, teoria generală a relativității a lui Einstein prezice existența buclelor temporale sau a călătoriei în timp, în care un eveniment poate fi atât în trecut, cât și în viitorul său, întorcând teoretic studiul dinamicii cu susul în jos”, a spus Tobar în 2020.

Ceea ce arată calculele este că spațiul-timp poate să se adapteze pentru a evita paradoxurile.

Pentru a da un exemplu actual, imaginează-ți un călător în timp care merge în trecut pentru a opri răspândirea unei boli: dacă misiunea ar reuși, călătorul nu ar mai avea motiv pentru a se întoarce în timp.

Lucrarea lui Tobar sugerează că boala ar scăpa totuși în alt mod, printr-o altă cale sau printr-un alt mijloc, eliminând paradoxul. Orice ar face călătorul în timp, boala nu ar putea fi oprită.

Lucrarea lui Tobar nu este ușoară pentru cei care nu sunt matematicieni, dar examinează influența proceselor deterministe (fără nicio aleatorietate) asupra unui număr arbitrar de regiuni în continuumul spațiu-timp și demonstrează cum curbele închise în timp (după cum le-a prezis Einstein) pot coexista cu regulile liberului arbitru și cu cele ale fizicii clasice.

„Calculul se verifică și rezultatele sunt demne de SF”, a spus fizicianul Fabio Costa, de la Universitatea din Queensland, care a supervizat cercetarea.

Trecutul se va ajusta singur pentru a elimina paradoxurile

Cercetarea a rezolvat problema cu o altă ipoteză, aceea că întoarcerea în timp este posibilă, dar că oamenii care ar călători în timp ar fi restricționați în ceea ce fac pentru a împiedica crearea unui paradox. În acest model, călătorii în timp au libertatea de a face ce vor, dar paradoxurile nu sunt posibile.

În timp ce calculele ar putea funcționa, îndoirea efectivă a spațiului și a timpului pentru a ajunge în trecut rămâne dificilă: „mașinile timpului” pe care le-au conceput oamenii de știință până acum sunt atât de abstracte încât există doar sub formă de calcule pe hârtie.

S-ar putea să ajungem acolo într-o zi, Stephen Hawking cu siguranță credea că este posibil, și dacă o facem, atunci această nouă cercetare sugerează că am fi liberi să facem orice am dori în lumea din trecut: aceasta s-ar ajusta de la sine, subliniază Science Alert.

„Încercați oricât de mult să creați un paradox, evenimentele se vor ajusta întotdeauna pentru a evita orice inconsistență”, a spus Costa.

Cercetarea a fost publicată în Classical and Quantum Gravity.

Vă recomandăm să citiți și:

Cât timp va exista Pământul?

Un dispozitiv ajută oamenii să își controleze visele. Când va fi lansat?

Brian Cox, cel mai iubit fizician al Marii Britanii. Cum a ajuns de la vedetă pop la profesor de fizica particulelor?

Gigantul IBM a dezvăluit Quantum System Two, următoarea generație de computere cuantice

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase