Home » Știință » A fost descoperită o planetă care nu ar trebui să existe

A fost descoperită o planetă care nu ar trebui să existe

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.12.2023

Oamenii de știință au descoperit o planetă foarte mare, atât de mare încât, potrivit acestora, nici nu ar trebui să existe.

Prin intermediul unui studiu publicat în jurnalul Science, cercetătorii de la Universitatea de Stat de Pennsylvania, SUA (Penn State) au descris descoperirea uimitoare: o planetă de mărimea lui Neptun care are o masă de 13 ori mai mare decât cea a Pământului și care a orbitează o mică stea foarte rece ce este de nouă ori mai puțin masivă decât Soarele nostru.

Descoperirea este excepțională pentru că raportul de masă dintre planetă și steaua pitică, numită LHS 3154, este de 100 de ori mai mare decât același raport din Pământ și Soare. Până acum, cercetătorii nu au crezut că așa ceva ar putea fi posibil.

Cum a fost descoperită planeta care nu ar trebui să existe?

Formarea stelară, potrivit unui comunicat de presă, necesită nori mari de gaz și praf, iar odată ce o steaua se naște, resturile lăsate în urmă formează discuri ce orbitează steaua și în cele din urmă devin planete. Planeta și steaua descoperite acum sunt ciudate pentru că discul de praf nu pare suficient de mare încât să fi putut crea o planetă atât de mare.

„Discul de formare planetară din jurul stelei LHS 3154 nu ar avea suficientă masă solidă pentru a crea această planetă. Dar există acolo, așa că noi trebuie să ne reevaluăm înțelegerea despre formarea planetelor și a stelelor”, a explicat Suvrath Mahadevan, profesor de astronomie și astrofizică la Penn State și unul dintre autorii studiului, potrivit Futurism.

„Teoriile noastre actuale nu reușesc să explice ce vedem noi aici”

Numită LHS 3154b, planeta care nu ar trebui să existe a fost descoperită cu ajutorul Habitable Zone Planet Finder (HPF), un spectrograf astronomic de la Observatorul McDonald al Universității din Texas, instrument operațional încă din 2018. Instrumentul a fost conceput pentru a detecta exoplanete ce orbitează stele foarte reci și care ar putea găzdui apă (și desigur viață).

„Un obiect precum cel descoperit de noi este probabil extrem de rar, astfel că descoperirea a fost foarte interesantă. Teoriile noastre actuale despre formarea planetară nu reușesc să explice ce vedem noi aici”, a precizat Megan Delamer, student de astronomie la Penn State și unul dintre autorii studiului.

„Descoperirea cu siguranță evidențiază cât de puțin știm despre Univers. Nu ne-am fi așteptat [să existe] o planetă atât de grea în jurul unei stele cu o masă atât de mică”, a adăugat Mahadevan.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Spațial James Webb a găsit „structuri neexplicate” în inima galaxiei noastre

Telescoapele Webb și Hubble și-au unit forțele și au creat cea mai colorată imagine cu Universul

Fotografie hipnotizantă cu planeta Jupiter, surprinsă de Telescopul Hubble

O planetă din fier pur, de mărimea Pământului, orbitează o stea din apropiere

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase