Home » Știință » Noul instrument cu care NASA vrea să studieze planeta Marte

Noul instrument cu care NASA vrea să studieze planeta Marte

Foto: Ge-Cheng Zha/NASA
Publicat: 09.01.2024

După ce a testat cu succes funcționarea elicopterului Ingenuity pe Marte, NASA vizează un alt proiect ambițios și inovator: avionul solar MAGGIE.

NASA a dezvăluit un concept futurist unic pentru a zbura cu o „aeronavă cu aripi fixe” pe deasupra suprafeței marțiene. Avionul solar MAGGIE (Mars Aerial and Ground Intelligent Explorer) a fost recent anunțat în cadrul Programului NASA pentru Concepte Inovatoare Avansate (NIAC).

„MAGGIE este o aeronavă cu aripi fixe compactă, cu eficiență ultraînaltă și alimentată cu energie solară pentru a zbura în atmosfera marțiană”, se menționează pe blogul NASA.

Avionul solar MAGGIE, un nou instrument crucial pentru Marte

Această aeronavă de ultimă generație va putea fi capabilă să efectueze măsurători atmosferice la nivel global pe Marte, deschizând o nouă eră în tehnologia spațială. Conceptul a fost propus de compania americană aerospațială Coflow Jet.

Misiunea lui MAGGIE implică o strategie cuprinzătoare de explorare, având ca scop dezlegarea misterelor legate de geofizica marțiană, chimia atmosferică și potențialul planetei de a sprijini viața trecută sau prezentă. Datele colectate vor fi deosebit de importante pentru înmulțirea cunoștințelor noastre despre Marte și pentru extinderea posibilităților de explorare și cercetare viitoare, notează Interesting Engineering.

MAGGIE va fi dezvoltat astfel încât să poată călători 179 de kilometri la altitudinea de 1.000 de metri cu o baterie complet încărcată în 7,6 zile marțiene. Distanța totală parcursă de MAGGIE este estimată la impresionantul număr de 16.048 de kilometri pe durata unui an marțian.

Conform planurilor preliminare actuale, MAGGIE ar efectua cel puțin trei studii extinse atmosferice și geofizice în timpul misiunii sale. Datele și observațiile colectate de aeronavă vor contribui semnificativ la înțelegerea diferitelor fenomene marțiene.

Ce planuri mai are NASA pentru Planeta Roșie?

Printre obiectivele științifice stabilite, NASA își propune să studieze originea și momentul dinamului nucleului marțian, să investigheze sursa semnalelor de metan din craterul Gale și să cartografieze ghețarii de apă subterani de la latitudinile mijlocii.

„Studiul conceptual al sistemului MAGGIE indică faptul că conceptul pare a fi fezabil, dar trebuie investigat, proiectat și verificat mai departe în condiții atmosferice marțiene în Faza I”, a declarat NASA.

Mai mult, această misiune aeriană va valorifica tehnologia aflată în evoluție rapidă a decolării/aterizării verticale (VTOL). VTOL se referă la capacitatea unei aeronave de a se ridica în aer și de a coborî înapoi pe sol vertical, fără a avea nevoie de o pistă de decolare.

NASA subliniază faptul că demonstrația de succes a acestei tehnologii aeronautice pe Marte ar putea servi drept un pas de pionierat, deschizând calea pentru misiuni aeriene similare pe alte planete din sistemul nostru solar. În afara misiunii sale marțiene, tehnologia lui MAGGIE ar putea îmbunătăți, de asemenea, capacitățile aeronavelor VTOL de pe Pământ.

Printre alte detalii cheie oferite de NASA, se așteaptă ca această aeronavă marțiană să aibă un număr Mach de croazieră de 0,25 și un coeficient de portanță de croazieră (CL) de 3,5, de aproximativ zece ori mai mare decât al aeronavelor subsonice obișnuite. În plus, tehnologia unică CoFlow Jet (CFJ) i-ar permite aeronavei să se înalțe prin atmosfera de joasă densitate a Planetei Roșii.

Prezentarea misiunii MAGGIE de către NASA reprezintă un pas înainte îndrăzneț în căutarea de a dezvălui misterele lui Marte, promițând o nouă eră avansată în explorarea planetară. În cadrul selecției sale NIAC din 2024, NASA a oferit, de asemenea, o privire asupra altor tehnologii inovatoare incluse pe lista scurtă, cum ar fi o misiune de returnare a probelor de pe lumea ostilă Venus.

Vă recomandăm să citiți și:

Activitate vulcanică recentă pe planeta Marte, detectată prin satelit

Telescopul Hubble a observat lumina „interzisă” de la o galaxie spiralată

NASA „a trimis” o pisică în spațiu, la 31 de milioane de kilometri depărtare de Pământ

„Cadou de Crăciun” de la Telescopul Webb! Cum a fotografiat planeta Uranus și inelele sale?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase