Home » Cultură » David Lynch, regizorul Twin Peaks, unul dintre cele mai iubite seriale. „Lynchian este sinonim cu filmul confuz”

David Lynch, regizorul Twin Peaks, unul dintre cele mai iubite seriale. „Lynchian este sinonim cu filmul confuz”

Publicat: 26.05.2023

David Keith Lynch (77 de ani) este un regizor, scenarist și actor american. Laureat al unui premiu onorific al Academiei în 2019, Lynch a primit trei nominalizări la Oscar pentru Cel mai bun regizor, precum și Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes și un Leu de Aur.

David Lynch (născut la 20 ianuarie 1946, Missoula, Montana, SUA) și-a făcut un renume de top în rândul cineaștilor universali și a cucerit publicul cu filme precum Eraserhead (1977), Blue Velvet (1986), serialul Twin Peaks (1990), The Elephant Man (1980), Lost Highway (1997).

Un artist adevărat, dotat cu o capacitate unică de a transporta privitorul în alte lumi, David Lynch este una dintre cele mai originale voci ale cinematografiei americane. Un poet al filmului hollywoodian, cineast vizionar care împinge în mod constant limitele în filmul american prin poveștile redate și tehnicile folosite.

Un poet al filmului hollywoodian

Un maestru al stării de spirit și al atmosferei create, producțiile sale abundând în momente memorabile. Un cineast căruia nu îi este teamă să își asume riscuri, explorând noi și noi teritorii, ceea ce a făcut întotdeauna ca filmele sale să fie mai mult decât interesante.

David Lynch este unul dintre puținii cineaști care înțelege cu adevărat puterea sunetului și a imaginii. Este un maestru în a crea o atmosferă obsedantă, onirică, care rămâne cu tine mult timp după ce filmul se termină. (Sofia Coppola)

David Lynch este un geniu. Are o abilitate uimitoare de a pătrunde în subconștient și de a crea imagini care sunt atât frumoase, cât și terifiante. (Ryan Gosling)

Ciudățenie cinematografică

Născut la 20 ianuarie 1946 în Missoula, Montana, SUA, David Lynch și-a petrecut copilăria fiind plimbat dintr-un stat în altul, deoarece tatăl său, cercetător științific, era mereu mutat cu serviciul. A urmat diferite școli de artă, s-a căsătorit în 1967 cu Peggy Lynch și, la scurt timp după ce a împlinit vârsta de 21 de ani, a devenit tatăl viitoarei regizoare Jennifer Lynch.  Această experiență, plus faptul că a urmat cursurile unei școli de artă într-o zonă deosebit de violentă și degradată din Philadelphia, a inspirat realizarea Eraserhead (1977), un film care a fost conceput după câteva scurt metraje realizate de el 1970 și la care va lucra obsesiv timp de cinci ani.

Inițial, filmul a fost catalogat ca fiind o ciudățenie cinematografică aproape imposibil de lansat pe ecrane, însă datorită eforturilor distribuitorului Ben Barenholtz, producția lui Lynch și-a asigurat un public cult și i-a permis regizorului să realizeze primul său film mainstream (într-o alianță improbabilă cu Mel Brooks).  Succesul său enorm de critică și comercial a dus la Dune (1984), care s-a dovedit a fi un dezastru comercial extrem de costisitor, impas peste care Lynch a trecut luându-și revanșa cu Blue Velvet (1990), cea mai personală și originală producție a sa de la debut. Ulterior, Lynch a câștigat premiul cel mare la Festivalul de Film de la Cannes cu road movie-ul întunecat și violent Wild at Heart (1990), un film care a primit și o nominalizare la Oscar și din distribuția căruia fac parte, printre alții, actorii Nicolas Cage, Laua Dern și Willem Dafoe.

În același an, Lynch a dat din nou lovitura, reușind să câștige un număr impresionat de fani, cu serialul suprarealist Twin Peaks, pe care l-a adaptat pentru marele ecran, în 1992 și 2014. Acesta a fost unul dintre primele filme care au declanșat și dezvoltat un cult în mediul online, prin discuțiile, dezbaterile, comentariile spectatorilor care în grupurile din mediul virtual au disecat fiecare episod, făcând schimb de impresii și glumind pe seama personajelor ori a intrigilor din serial.

Unul dintre cei mai originali regizori

Datorită caracterului inovator al filmelor sale și a interesantelor și provocatoarelor (pentru public) confuzii transmise în producțiile regizate sau scrise de el,  David Lynch poate fi recunoscut ca fiind, dacă nu unul dintre cei mai mari regizori, cu siguranță unul dintre cei mai originali. Filmele sale, chiar dacă nu sunt neapărat realiste, sunt reale în reprezentarea a ceea ce este viața: o serie confuză și irațională de evenimente care nu prea au un scop, fiecare dintre noi având o interpretare proprie a fiecărui eveniment și dând vieții un scop propriu.

I-a avut frecvent în distribuție pe actorii Jack Nance, Kyle MacLachlan, Sheryl Lee,Laura Dern, Isabella Rossellini – cu care a avut o relație mediatizată la sfârșitul anilor 1980 – Sherilyn Fenn, Harry Dean Stanton, Michael J. Anderson, Everett McGill, Frances Bay, Dean Stockwell, David Patrick Kelly, Brad Dourif, Catherine E. Coulson, Grace Zabriskie, Ian Buchanan, Alicia Witt și Bellina Logan.

David Lynch a distribuit deseori un muzician într-unul din rolurile secundare ale filmelor sale: Sting în Dune (1984); Chris Isaak, David Bowie, Julee Cruise și Miguel Ferrer (fiul și fostul toboșar al lui Rosemary Clooney) în Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992); Marilyn Manson și Henry Rollins în Lost Highway (1997); Billy Ray Cyrus, Rebekah Del Rio și Angelo Badalamenti în Mulholland Drive (2001).

David Lynch, în afară de film, este pasionat și de arta plastică, din elementele folosite pentru creațiile sale făcând parte vopseaua, furnicile și carnea putrezită.

S-a iubit cu Isabella Rossellini

David Lynch a fost căsătorit de patru ori  – cu Peggy Lentz, Mary Fisk, Mary Sweeney (editorul și producătorul său cu care a colaborat mult timp), și cu actrița Emily Stofle, relațiile cu femeile, în general, constituind pentru el una dintre marile dileme ale vieții. În Room To Dream, o carte scrisă de David Lynch și Kristine McKenna, în paginele căriea se află detalii generoase despre viața regizorului, apare și un pasaj cu o declarație a Isabellei Rossellini, care spunea despre Lynch că a fost marea ei iubire, menționând, în același timp, și un episod când regizorul ar fi râs în timp ce actrița filma scena violului ei cu Dennis Hopper în filmul Blue Velvet. Relația Isabellei Rossellini cu David Lynch a pus capăt căsătoriei cineastului cu Mary Fisk. „Inima mea era cu adevărat frântă, iar eu umblam ca o nălucă…”, povestește Fisk în cartea Room To Dream.

Atunci când actuala sa soție, Emily Stofle, o actriță pe care Lynch a distribuit-o în Inland Empire și Twin Peaks: The Return, a rămas însărcinată, el a avertizat-o că filmul va fi pe primul loc. Fiica lor s-a născut pe vremea când Lynch avea 66 de ani, iar Stofle 35 de ani. „După ce am născut-o pe Lula, el a dispărut în munca lui. De acolo își trage bucuria”. Într-un interviu, David Lynch recunoaște faptul că a fost adesea absent ca tată și soț. „Trebuie să fii egoist. Ceea ce este un lucru teribil. Nu mi-am dorit niciodată să mă căsătoresc, nu mi-am dorit niciodată să am copii. Dar un lucru duce la altul și iată că s-a întâmplat și asta”.

Surse:

https://www.theguardian.com/film/2018/jun/23/david-lynch-gotta-be-selfish-twin-peaks

https://www.imdb.com/name/nm0000186/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/David-Lynch-American-director-and-screenwriter

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sofia Coppola, regizor, scenarist de Oscar, fiica lui Francis Ford Coppola și verișoara lui Nicolas Cage

Tim Burton, un regizor cu filme de milioane și două Oscaruri. „Monștrii sunt domeniul meu”

Guillermo del Toro, regizorul exorcizat de bunica sa. „Trebuie să crezi în magie ca să o vezi”

George Lucas, cel mai bogat regizor din lume

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase