Home » Știință » Un studiu arată că suntem mai sensibili la temperatură decât am fi crezut

Un studiu arată că suntem mai sensibili la temperatură decât am fi crezut

Publicat: 13.01.2024

Un experiment realizat de Laura Battistel a implicat utilizarea a patru camere cu temperatură controlată, setate la temperaturi cuprinse între 23 și 25 de grade Celsius. Au fost implicați 26 de participanți: 13 bărbați și 13 femei. Voluntarii au fost rugați să compare perechi de camere, trecând de la o cameră la alta, și apoi să spună care era mai caldă și care este mai rece. Rezultatul: suntem mai sensibili la temperatură decât am fi crezut.

Fiecare persoană a făcut 120 de comparații între perechi de camere, rezultând un total de 3.120 de comparații. Analiza datelor a relevat un prag mediu de percepție a diferențelor de temperatură de 0,92 grade Celsius. Mai mult, toți participanții au arătat o sensibilitate foarte similară la temperatură.

„Rezultatele indică faptul că aceasta poate fi o caracteristică inerentă a speciei noastre. Suntem cu toții dotați cu o sensibilitate pronunțată la temperatura ambientală, deși nu suntem conștienți de cogniția noastră în acest sens”, spune Battistel.

Suntem mai sensibili la temperatură decât credeam

Ideea de a studia capacitățile senzoriale umane folosind terraXcube a fost concepută de Massimiliano Zampini, profesor la CIMeC, Universitatea din Trento (Italia). Scopul acestei cercetări este să descopere ceea ce putem percepe despre mediul înconjurător. Numai în acest fel putem aprofunda cunoștințele despre modul în care mediul influențează modul în care gândim și acționăm.

În acest sens, studiul se încadrează în linia de cercetare privind „Cogniția Îngrădită”, teoria științifică conform căreia cunoașterea noastră despre mediul înconjurător este inseparabil legată de percepția noastră senzorială asupra lumii în sine. Cu alte cuvinte, potrivit acestei teorii, atunci când reflectăm, încercăm să ne amintim o experiență trăită sau să ne apropiem de mediul înconjurător, simțurile noastre sunt activate și ele influențează gândirea noastră.

Faptul că suntem mai sensibili la temperatură decât credeam poate avea implicații în sectoarele de încălzire, ventilare și climatizare ale clădirilor.

„Din perspectiva sustenabilității energetice, capacitatea de a determina o plajă de temperatură în care individul își menține starea de confort, reducând totodată încărcarea energetică a clădirii, ne-ar aduce beneficii atât nouă, cât și planetei”, explică Riccardo Parin, supraveghetorul lucrării lui Battistel.

„În studiul nostru, totuși, nu ne concentrăm pe confortul termic al participanților. De fapt, în prezent, suntem mai interesați să aflăm cum se schimbă percepția noastră la temperaturi mai mari sau mai mici decât cele considerate în mod general confortabile. Și acesta este aspectul pe care îl vom investiga în experimentele viitoare”, concluzionează Parin.

O utilizare inedită pentru o infrastructură specială

„Infrastructura noastră este pusă la dispoziție pentru cercetare într-o varietate largă de domenii. De la îmbrăcăminte până la medicină de urgență în munți, de la industria auto la schimbările climatice”, spune Christian Steurer, directorul terraXcube.

„Ideea de a efectua cercetări asupra psihicului uman în interiorul camerelor noastre cu temperatură controlată m-a interesat încă de la început. Acum proiectul începe să dea roade. Aștept cu nerăbdare dezvoltările viitoare”, a încheiat Steurer, citat de Medical Xpress.

Cercetarea este publicată în revista Scientific Reports.

Vă recomandăm să citiți și:

Chimicalele eterne declanșează răspândirea cancerului, a demonstrat un studiu

Singurătatea, declarată de către OMS „o amenințare la adresa sănătății”

Test de cultură generală. Câte mirosuri pot detecta oamenii?

Mâncatul pe fond nervos împiedică organismul să se recupereze de la stres

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase