Home » Știință » Singurătatea, declarată de către OMS „o amenințare la adresa sănătății”

Singurătatea, declarată de către OMS „o amenințare la adresa sănătății”

Singurătatea, declarată de către OMS „o amenințare la adresa sănătății”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.12.2023

Singurătatea este o amenințare la adresa sănătății la nivel mondial și se impun măsuri urgente, iar efectele acesteia asupra mortalității sunt echivalente cu cele ale fumatului a 15 țigări pe zi, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Pentru a găsi soluții, OMS a înființat o comisie internațională privind această problemă, condusă de chirurgul general al SUA, dr. Vivek Murthy, și de trimisul Uniunii Africane pentru tineret, Chido Mpemba.

Aceasta comisie este formată din 11 avocați și miniștri guvernamentali, printre care Ralph Regenvanu, ministrul pentru adaptarea la schimbările climatice din Vanuatu și Ayuko Kato, ministrul responsabil cu măsurile pentru singurătate și izolare din Japonia.

OMS înființează „comisia privind conexiunea socială”

Demersul vine după ce pandemia de COVID-19 a oprit activitatea economică și socială, crescând nivelul de singurătate, dar și pe fondul unei noi conștientizări a importanței acestei probleme. Este vorba, astfel, de o comisie OMS privind conexiunea socială, care va funcționa timp de trei ani.

„[Singurătatea] transcende granițele și devine o problemă de sănătate publică globală care afectează fiecare aspect al sănătății, bunăstării și dezvoltării. Izolarea socială nu cunoaște vârstă sau granițe”, a declarat Chico Mpemba, potrivit The Guardian.

Riscurile pentru sănătate sunt la fel de grave precum fumatul a până la 15 țigări pe zi – și chiar mai mari decât cele asociate cu obezitatea și inactivitatea fizică, mai atrag atenția medicii. În timp ce singurătatea este adesea considerată o problemă a țărilor dezvoltate, membrii acestei comisii spun că unul din patru vârstnici se confruntă cu izolarea socială în aproape toate regiunile lumii.

Singurătatea afectează și economia unei comunități

La persoanele în vârstă, singurătatea este asociată cu un risc cu 50% mai mare de a dezvolta demență și cu un risc cu 30% mai mare de a suferi de boli coronariene sau de accidente vasculare cerebrale.

Dar acest fenomen afectează, de asemenea, viața tinerilor. Între 5% și 15% dintre adolescenți se simt singuri, potrivit unor cifre care sunt, probabil, subestimate. În Africa, 12,7% dintre adolescenți se confruntă cu singurătatea, față de 5,3% în Europa. De asemenea, tinerii care se confruntă cu singurătatea la școală sunt mai predispuși să abandoneze studiile universitare.

În paralel, singurătatea vine cu un impact și asupra economiei. Aceasta poate duce la rezultate economice mai slabe, mai ales pentru că sentimentul de deconectare și lipsa de sprijin la locul de muncă poate duce la o satisfacție și o performanță mai slabe la locul de muncă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Organizația Mondială a Sănătății a cerut interzicerea țigărilor electronice cu arome

12% dintre americani mănâncă jumătate din carnea de vită a țării. Care e impactul asupra sănătății și mediului?

Expunerea timpurie la antibiotice poate avea un impact negativ asupra sănătății intestinale a adulților

Un consum moderat de bere face bine sănătății, arată un studiu al cercetătorilor chinezi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase