Home » Știință » Guvernul SUA investește 22 de milioane de dolari în îmbrăcăminte inteligentă

Guvernul SUA investește 22 de milioane de dolari în îmbrăcăminte inteligentă

Publicat: 11.09.2023

SMART ePANTS este un program guvernamental american care încearcă să dezvolte îmbrăcăminte inteligentă pentru supraveghere (AST) cu senzori, camere și fire conductoare plasate direct în țesătură. Persoana care poartă această tehnologie, sub formă de cămașă, pantaloni sau lenjerie de corp, poate înregistra audio-video în împrejurimi, iar locația sa va fi urmărită printr-un senzor de geolocalizare.

Aceste haine gata de purtat vor fi elastice, pliabile, lavabile și confortabile. Acestea sunt dezvoltate în cadrul Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA), componenta de cercetare și dezvoltare avansată a Office of the Director of National Intelligence (ODNI). ODNI suoervizează US Intelligence Community (IC).

Aplicațiile pentru această îmbrăcăminte inteligentă pentru supraveghere vor fi în cazul agenților și angajaților agențiilor de informații, de contraterorism și de securitate națională, cum ar fi Central Intelligence Agency National Security Agency, printre altele.

De ce este creată această îmbrăcăminte inteligentă pentru supraveghere?

„Această tehnologie eTextile ar putea ajuta, de asemenea, personalul de primă intervenție în medii periculoase, cu stres ridicat, cum ar fi locurile crimelor și inspecțiile pentru controlul armelor, fără a împiedica capacitatea acestui personal de a opera rapid și în siguranță”, se arată într-un comunicat de presă al IARPA, care a menționat, de asemenea, că IARPA investește în programe de cercetare cu risc ridicat și profitabile pentru a aborda unele dintre cele mai dificile provocări ale agențiilor și disciplinelor din cadrul IC.

„Multe dintre programele IARPA și DARPA sunt ca un joc de noroc”, a spus Annie Jacobsen, autoarea cărții The Pentagon’s Brain, o carte despre DARPA. Într-un interviu pentru The Intercept, ea a spus că programul „… poate funcționa sau nu”. IARPA a fost modelat după DARPA, care se concentrează pe nevoile militare ale țării.

„Deși sunt foarte mândru de aspectul de informații secrete al programului, sunt încântat de posibilitățile pe care cercetarea programului le va avea pentru toată lumea”, a declarat dr. Dawson Cagle, responsabil cu programul SMART ePANTS.

„Un computer, senzori de toate felurile, bateria, firele și comutatoarele care sunt necesare pentru a le conecta au fost toate dezvoltate de alții, înainte. Scopul SMART ePANTS este să preia toate aceste componente individuale și să le transforme, să le integreze într-un singur dispozitiv pe care îl poți purta”, a continuat Cagle.

Două tipuri de textile inteligente

Acum, poate părea că textilele inteligente pot fi conectate la Wi-Fi-ul de acasă. Poate fi adevărat, dar există două tipuri de textile inteligente: active și pasive. Textile active inteligente (AST) sunt haine care se adaptează și își schimbă funcționalitatea ca răspuns la schimbările din mediul extern sau la operarea de către utilizator, fie că este vorba de mișcare sau de vreme, ceea ce înseamnă că ar avea probabil senzori și fire care le-ar conecta la un software și aplicații pentru a îmbunătăți condițiile purtătorului.

Pe de altă parte, textilele inteligente pasive au funcții care merg dincolo de hainele noastre obișnuite. Ca o bluză cu mâneci lungi anti-UV care protejează de radiațiile solare dăunătoare care cauzează cancer sau ca o îmbrăcăminte din poliester care evaporă rapid transpirația și menține lucrurile uscate sub îmbrăcăminte, scrie Interesting Engineering.

Anul trecut, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dezvoltat o AST. Această țesătură poate simți postura și mișcările purtătorului și poate fi încorporată în pantofii inteligenți care urmăresc mersul cuiva care învață să meargă din nou după o accidentare.

MIT este una dintre organizațiile cărora IARPA le-a atribuit contractul de cercetare SMART ePANTS, alături de SRI International, Nautilus Defense, Leidos, Inc. și Areté.

Departamentul de Apărare al SUA a acordat Nautilus Defense și Leidos peste 22 de milioane de dolari pentru a dezvolta țesătura folosind „platforma singulară de rutare a textilelor cu micro fire cu electronice de putere redusă de neegalat” a Nautilus Defense.

Programului SMART ePANTS i s-a acordat un termen de 42 de luni pentru a produce rezultate.

Această îmbrăcăminte inteligentă pentru supraveghere ar putea avea și utilizări nedorite

Pe hârtie, tehnologia este simplă și este dezvoltată pentru a reduce criminalitatea și pentru binele general al comunității. Dar agențiile americane care vor folosi tehnologia, deoarece nu a fost clar dacă tehnologia va fi disponibilă comercial, au un istoric de supraveghere fără mandat.

Guvernul SUA a fost acuzat în mod repetat de supravegherea în masă a cetățenilor săi, în special după atentatele din 11 septembrie 2001. Legea Patriot Act a fost adoptată la scurt timp pentru a proteja cetățenii de terorism și pentru a păstra modul de viață american. Cu toate acestea, comunitatea de informații din SUA a folosit Legea pentru a contracara drepturile la confidențialitate, permițând accesul la datele cetățenilor fără a fi nevoie de probe, ceea ce această lege permite.

Electronic Frontier Foundation, o organizație non-profit care promovează libertățile civile, are o cronologie a supravegherii NSA din 1791 până în 2015, care este disponibilă aici.

În același ton cu îngrijorările privitoare la faptul că programul SMART ePANTS devine un instrument de supraveghere în masă, autoarea Jacobsen a spus că programul va deveni un instrument pentru „crearea vastelor sisteme de informații, supraveghere și recunoaștere ale viitorului. Ei vor să știe mai multe despre tine decât știi chiar tu”.

Vă recomandăm să citiți și:

Un experiment dezvăluie că genele umane pot fi controlate cu ajutorul electricității

Panourile solare plutitoare de la ecuator ar putea furniza energie nelimitată

Prima grădină zoologică holografică din lume îi uimește pe spectatorii din Australia

Termoviziunea ajutată de AI ar putea îmbunătăți condusul pe timp de noapte

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase