Home » Știință » Cine face sport doar în weekend se bucură în continuare de beneficii

Cine face sport doar în weekend se bucură în continuare de beneficii

Publicat: 14.08.2023

Este deja bine cunoscut faptul că exercițiile fizice sunt recomandate pentru că aduc beneficii stării generale de sănătate, dar mai ales inimii.

Majoritatea specialiștilor sunt de părere că în jur de 150 de minute de activitate fizică de intensitate medie în fiecare săptămână sunt suficiente pentru a ne asigura că beneficiem de avantaje.

Experții au vrut să afle dacă această medie de 150 de minute săptămânal poate fi împărțită pe parcursul mai multor zile sau dacă putem să o „epuizăm” într-un singur weekend.

Când putem „bifa” cele 150 de minute de mișcare?

Pentru a putea dezlega această dilemă, a fost efectuat un studiu în cadrul căruia au fost analizate date de la 90.000 de voluntari care, pe parcursul cercetării, au purtat brățări pentru monitorizarea activității.

Experții care s-au implicat în acest studiu au observat că, după șase ani de la încheierea acestuia, voluntarii care au înregistrat activitate fizică moderată spre intensă au avut mai puține infarcte și mai puține palpitații ale inimii, în comparație cu cei care nu au făcut deloc mișcare, potrivit IFLScience.

Cine sunt „războinicii de weekend”?

Totuși, până acum, rezultatele nu aduc nicio informație nouă. Ceea ce este, însă, inedit aici este faptul că nu a fost identificată nicio diferență între persoanele care au depus efort doar în timpul weekendului și cele care au făcut mișcare pe parcursul mai multor zile din săptămână.

Autorii studiului îi numesc pe acești voluntari „războinicii de weekend”. Peste 37.000 de participanți au primit acest titlu. Trebuie menționat că aceste persoane sunt de vârsta a doua, nu sunt atletice și nici extrem de active.

Ele au obținut acest rezultat prin efortul depus la sarcinile zilnice efectuate de ei la sfârșitul săptămânii: datul cu aspiratorul, mersul la cumpărături, urcatul scărilor, plimbatul prin parc etc.

Autorii studiului subliniază că rezultate le pot folosi medicilor atunci când discută cu pacienții metodele prin care aceștia pot face mai multă mișcare fără să creadă că au nevoie de un plan bine organizat.

Vă recomandăm să citiți și:

Cine face sport doar în weekend se bucură în continuare de beneficii

Sportivul care s-a lăudat că a avut 20.000 de femei. Wilt Chamberlain, cel mai bun marcator din istoria baschetului

Copiii din întreaga lume nu mai fac sport din cauza pandemiei

Oamenii care fac sport au o toleranță mai mare la durere, arată o nouă analiză

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase