Home » D:News » Cea mai mare structură sferică din lume este o minune tehnologică

Cea mai mare structură sferică din lume este o minune tehnologică

Publicat: 22.10.2023

Sfera din Las Vegas este cea mai mare astfel de structură din lume, iar construcția a necesitat mult mai mult decât cunoștințele în domeniul ingineriei și arhitecturii.

Locul este cu siguranță unic. Exteriorul are o înălțime de 112 metri și o lățime de 157 de metri, fiind cel mai mare ecran din lume. Să construiești structuri curbate nu este ușor. Dacă ne gândim doar la civilizațiile antice, nu toate și-au dat seama cum să facă arcuri. Secretul este să susții structura până când structura curbată se poate ține singură: odată ce cupola este surmontată, aceasta va fi stabilă. Dar să ajungi la coronament este mai ușor de spus decât de făcut, scrie IFLScience.

În cazul sferei, acest lucru s-a întâmplat de două ori. Cupola în care se află auditoriul a necesitat 32 de elemente, fiecare cântărind 100 de tone, pentru a susține structura.

Cel mai mare ecran din lume

Deasupra ei, există o exosferă cu 30% mai înaltă decât domul. Imaginați-vă apoi că trebuie să turnați beton în structură și apoi să instalați o cantitate uriașă de LED-uri atât în interior, cât și în exterior, și ați înțelege dimensiunea proiectului.

„Este din altă lume”, a declarat pentru David Dibble, CEO al MSG Ventures, responsabil de tehnologia clădirii. „A fost nevoie de mai mult decât de o bună doză de strălucire pentru a construi acest loc”.

Ecranul intern al sferei are o rezoluție de 16K, fiind cel mai mare ecran de înaltă rezoluție din lume. Fiecare diodă se află la doar câțiva milimetri distanță de următoarea. Cu toate acestea, poziționarea precisă nu a fost ușoară.

„Este din altă lume”

„Este destul de greu”, a adăugat în același interviu Paul Westbury, vicepreședinte executiv pentru dezvoltare și construcție la Sphere Entertainment. „Ochiul uman este incredibil și sesizează orice mică variație în poziția geometrică. Am avut 189 de milioane de diode pe două terenuri de fotbal și niciuna nu poate fi poziționată mai mult decât grosimea unui fir de iarbă.”

Ecranul extern a necesitat, de asemenea, o tehnologie diferită, dar la fel de complexă. La urma urmei, LED-ul va fi expus la intemperii acolo. Soluția a fost organizarea lor în pucuri de 48 de bucăți sigilate cu un silicon negru antireflectorizant.

Suprafața exterioară este acoperită cu 1,23 milioane de astfel de grupuri. În mod inteligent, acestea pot fi înlocuite cu ușurință în cazul în care se defectează. Toate au o modalitate simplă de a fi instalate și îndepărtate.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Imaginea virală, descoperită pe ecranul unui telefon pierdut la schi în Australia

Clark Gable: „Ceea ce văd oamenii pe ecran sunt chiar eu”

Un dispozitiv cu ecran tactil s-a dovedit util în studiul primatelor sălbatice

Folosirea ecranelor, legată de tulburarea obsesiv-compulsivă la preadolescenții din SUA

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase