Un univers „în oglindă” deformat ar putea fi sursa materiei întunecate

21 02. 2024, 17:00

Materia întunecată este acea substanță misterioasă despre care majoritatea fizicienilor cred că constituie cea mai mare parte a Universului, chiar dacă rămâne complet nedetectabilă, cu excepția efectelor sale gravitaționale asupra materiei obișnuite. Ce legătura ar putea avea aceasta cu un univers „în oglindă” deformat?

Există o multitudine de teorii îndrăznețe despre acest material ipotetic: că se ascunde într-o dimensiune suplimentară, că își are originea într-o a doua explozie Big Bang, că este informație în sine sau chiar că nu există deloc.

Acum, după cum a observat astrofizicianul și jurnalistul științific neobosit Paul Sutter, de la Institutul Flatiron (SUA), un nou studiu oferă încă o explicație exotică: că materia întunecată constă într-un univers „în oglindă” deformat în interiorul propriului univers, unde atomii nu au reușit să se formeze.

Materia întunecată ar putea fi un univers „în oglindă” deformat

Conform explicației lui Sutter, cercetarea pornește de la două coincidențe interesante. În primul rând, observațiile sugerează că există o cantitate aproximativ comparabilă de materie obișnuită și de materie întunecată (cu o ușoară înclinare către materia întunecată, care se crede că depășește materia convențională de aproximativ cinci ori).

Și în al doilea rând, neutronii și protonii au aproape exact aceeași masă, permițându-le să formeze atomi stabili, o proprietate norocoasă, pentru că altfel universul nostru nu ar găzdui niciunul dintre atomii care alcătuiesc lucruri precum stelele, planetele și pe noi înșine.

O supă de particule subatomice care nu interacționează prea mult

Practic, teoria presupune că poate exista un univers în oglindă față de al nostru, în care neutronii și protonii nu au această simetrie convenabilă a masei, ceea ce înseamnă că întregul lucru este o supă de particule subatomice care nu interacționează prea mult, explicând de ce materia întunecată nu pare să se aglomereze prea mult.

Important de menționat: studiul nu a fost încă supus evaluării de către alți cercetători și este doar încă o teorie printre multe altele care încearcă să deslușească misterele materiei întunecate, o necunoscută sfidătoare și persistentă în înțelegerea Universului. Cu toate acestea, studiul are o listă impresionantă de autori, de la cercetători de la Fermilab și până la Universitatea din Chicago, notează Futurism.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au găsit, pentru prima dată, molecule de apă pe asteroizi

Ce au descoperit cercetătorii NASA după primele analize cu fragmentele din asteroidul Bennu?

„Vânătorul de extratereștri” de la Harvard a prezentat noi dovezi

Test de cultură generală. Care este cea mai mare stea din Univers?