Home » Știință » Iată de ce simțim nevoia să mergem la toaletă în timpul nopții

Iată de ce simțim nevoia să mergem la toaletă în timpul nopții

Iată de ce simțim nevoia să mergem la toaletă în timpul nopții
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.03.2024

În fiecare săptămână, medicul Hussain Al-Zubaidi primește cel puțin un pacient care suferă de nocturie, termenul de specialitate pentru nevoia cuiva de a se trezi noaptea pentru a urina.

O vezică urinară slabă este cunoscută de mult timp ca un efect secundar al îmbătrânirii, iar nocturia se pare că afectează între 69% și 93% dintre bărbații de peste 70 de ani.

Aceasta este adesea legată de hiperplazia benignă de prostată, umflarea prostatei și a țesutului înconjurător care apare odată cu vârsta.

Bărbații, cei mai afectați de nocturie

„Pentru mulți bărbați de peste 60 de ani, acest lucru înseamnă că abilitatea lor de a-și goli vezica urinară este mai slabă. Le ia mai mult timp atunci când stau în picioare deasupra toaletei și, în general, vor reține urina, ceea ce înseamnă că este mult mai probabil să fie provocați să se trezească și să urineze în timpul nopții”, spune Al-Zubaidi.

Dar Al-Zubaidi a început să observe o nouă tendință îngrijorătoare – mulți dintre pacienții care vin la el sunt bărbați sau femei de 20-30 de ani. Unii cercetători au descoperit că nocturia poate afecta până la 44% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Deci, ce se întâmplă? Una dintre teorii spune că aceasta este o consecință a stilului de viață modern, notează The Guardian.

Factori care pot contribui la nicturie

„Cred că se datorează în principal obiceiurilor de băutură. Oamenii sunt adesea mai ocupați în timpul zilei, așa că au tendința de a nu se încărca cu lichide dimineața. Seara, vor bea mai multă apă pentru că le este sete, iar apoi se trezesc la primele ore ale dimineții, când vezica lor este plină”, spune medicul.

Aceste obiceiuri nesănătoase de a bea lichide pot fi încurajate de predilecția noastră pentru platformele de streaming și social media. Un studiu recent din SUA a constatat că 32% dintre participanții cu vârsta de peste 20 de ani au fost nevoiți să se trezească și să urineze de două sau mai multe ori în timpul nopții. Acest risc a fost cu aproape 50% mai mare în cazul persoanelor care petreceau cinci sau mai multe ore pe zi vizionând videoclipuri în diverse formate.

Dar există o mulțime de alți factori care pot contribui la nicturie. Rebecca Haddad, medic la Spitalul Rothschild din Paris, spune că fumatul, consumul excesiv de alcool și inactivitatea fizică pot reduce capacitatea vezicii urinare, ceea ce face ca nevoia de a urina să fie mai frecventă.

De ce nocturia devine mai frecventă odată cu vârsta?

„Există o legătură între activitatea fizică și producția de urină în timpul zilei și pe timp de noapte”, spune ea.

Haddad explică că dacă petrecem prea mult timp stând jos în timpul zilei sau uitându-se la ecrane seara se pot schimba ritmurile circadiene ale organismului. Acest aspect poate duce la un fenomen ciudat cunoscut sub numele de poliurie nocturnă, în care oamenii elimină cantități normale de urină în timpul zilei, dar cantități mari de urină pe timp de noapte.

Marile schimbări hormonale ale vieții explică, de asemenea, de ce nocturia devine mai frecventă odată cu vârsta. Haddad subliniază faptul că, deși este adesea percepută ca o afecțiune masculină, este o problemă la fel de mare și pentru femei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

61% dintre români au calitatea somnului afectată de stres

Un somn bun stimulează sistemul imunitar, arată un studiu

Dieta care scade DRAMATIC riscul de apnee în somn

Animalele pentru care sexul este mai important decât somnul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase